Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τζούφη-Εθνικό Σχέδιο δράσης ΑμεΑ: Σημαντική η εκπόνηση του-Να εφαρμοστεί άμεσα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τζούφη-Εθνικό Σχέδιο δράσης ΑμεΑ: Σημαντική η εκπόνηση του – Να εφαρμοστεί άμεσα ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τζούφη-Εθνικό Σχέδιο δράσης ΑμεΑ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία”, τοποθετήθηκε και η κα Μερόπη Τζούφη, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τ. Υφυπουργός Παιδείας.

“Τα δικαιώματα των ΑμεΑ δοκιμάζονται από την οικονομική και υγειονομική κρίση”, συμπληρώνοντας πως “η εκπόνηση και η εφαρμογή του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι κρίσιμη ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα του κοινωνικού αποκλεισμού”.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Τζούφη αναφέρθηκε

στις δυσκολίες λειτουργίας των σχολείων Ειδικής Αγωγής και υπογράμμισε την ανάγκη να διενεργούνται περισσότερα τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές, να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας και να υπάρξει -επιτέλους- μέριμνα για τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων τμημάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε

στο ζήτημα της προσβασιμότητας των μαθητών με αναπηρία στα σχολικά κτίρια, τονίζοντας πως απαιτείται η συστηματική συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης,

στάθηκε στη σπουδαιότητα της πρώιμης παρέμβασης, ήδη από τη βρεφονηπιακή ηλικία, ενώ σημείωσε πως η καθιέρωση της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.

Κλείνοντας,

η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων:

  • Ο διπλασιασμός των αναπηρικών επιδομάτων,
  • η επιδότηση των αιτούντων αναπήρων για όσο διαρκεί η πανδημία χωρίς την απαραίτητη απόφαση των ΚΕΠΑ,
  • η ενίσχυση του φροντιστή-γονέα με τη δημιουργία των Ειδικών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,
  • η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ: ηλεκτρονικό πάσο, ηλεκτρονικός φάκελος).
Δείτε το σχετικό video

Δείτε επίσης

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Δικαιώματα ΑμεΑ: Τι σηματοδοτεί-Του Γ. Σταμάτη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Στόχοι και χρονοδιαγράμματα Υπουργείου Παιδείας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Πριν φύγετε

Εκθεση Πισσαρίδη για Εκπαίδευση: Αξιολόγηση-Επίτευξη στόχων και χρηματοδότηση-Ολοήμερο-Προσχολική
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση