Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση υλοποιούνται στην Καλαμάτα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση υλοποιούνται στην Καλαμάτα με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση θα γίνουν σύντομα στην Καλαμάτα μιας και η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την υλοποίησή τους, αποφασίζοντας θετικά στην πρόταση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας.

Πρόκειται για ίδρυση μίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έως 9 ατόμων και μίας άλλης έως 4 ατόμων, οι οποίες είχαν καθυστερήσει να υλοποιηθούν λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα

της eleftheriaonline.gr ο διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Κώστας Σαραβελάκης, αναφέρθηκε στην έλλειψη δομών για ενήλικα άτομα με αυτισμό και στις κινήσεις του συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η Περιφέρεια είχε βγάλει πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)

αποτελούν “κατοικίες” που λειτουργούν με βάση τις αρχές της αποϊδρυματοποίησης, της κοινωνικής επανένταξης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και επανένταξης.

Πρόκειται για δομές όπου

το κύριο βάρος δίδεται στην κοινωνικού τύπου φροντίδα με περιορισμένα ιατρικά ή νοσηλευτικά -κατά την νοσοκομειακή έννοια- χαρακτηριστικά.

Παρέχουν

υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαβίωση των ατόμων με διασφάλιση τροφής, ιατρική παρακολούθηση από ειδικευμένους γιατρούς, φροντίδα για την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική μέσα από προγράμματα, δράσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες, που στοχεύουν στην αποκατάσταση των ατόμων.

Για τη λειτουργία τους

έχει καταρτιστεί κανονισμός λειτουργίας και ημερήσιο πρόγραμμα φροντίδας και δραστηριοτήτων, η τήρηση των οποίων θα ελέγχεται και θα παραλαμβάνεται από επιτροπή παρακολούθησης που θα ορίσει το Δ.Σ.

Οι ΣΥΔ στην Καλαμάτα θα στελεχωθούν με 13 άτομα έκτακτο προσωπικό

με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, και συγκεκριμένα από νοσηλευτή, οδηγό/γεν. καθηκόντων, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή, διοικητικό και 6 φροντιστές, καθώς 3 άτομα τακτικό προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας, και 2 εξωτερικούς συνεργάτες, οικονομολόγο-λογιστή και νομικό, με υπηρεσίες σύμβασης έργου. Η χρονική διάρκεια των συμβάσεων θα είναι για διάστημα έως 27 μηνών

Φορέας λειτουργίας

των δύο ΣΥΔ στην Καλαμάτα είναι ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας.

Με πληροφορίες από eleftheriaonline.gr

Δείτε επίσης

Ορισμός μελών Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ 2021-22: Από 10 έως 17 Ιουνίου ηλεκτρονικά για 300.000 επιταγές
Β’ κύκλος “Ψηφιακής Μέριμνας”: Αιτήσεις έως Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση