Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αξιολόγηση-απεργία αποχή: Παραμένει σε ισχύ μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αξιολόγηση-απεργία αποχή: Παραμένει σε ισχύ μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο-Σημείωμα Νομικής Συμβούλου ΔΟΕ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ

κας Μ. Τσίπρα είναι επιτρεπτή η συνέχιση της απεργίας αποχής για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο, αφού η εκδοθείσα απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δεν κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή.

Οπως μάλιστα αναφέρει

στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ Γ. Τρούλης, οι Ομοσπονδίες θα ασκήσουν έφεση επί της αποφάσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία αποχή.

 Ετσι όπως όλα δείχνουν η απεργία παραμένει σε ισχύ

καθότι στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα, από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση, δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία.

Δείτε μέρος της ανάρτησης του Γ. Τρούλη

“Μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ, η απόφαση του δικαστηρίου διαπιστώθηκε ότι δεν είναι άμεσα εκτελεστή και θα ασκηθεί από μέρους μας έφεση μέχρι να διαπιστωθεί εάν κι εφόσον είναι παράνομη η απεργία τελεσίδικα στο εφετείο, η απεργία αποχή είναι καθ’όλα νόμιμη, σύμφωνα με σχετική νομολογία, και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε μια νόμιμη απεργία. Προχωράμε και υπογράφουμε μαζικά τη συμμετοχή μας στην απεργία αποχή της ΔΟΕ”.

____________

Δείτε το Ενημερωτικό Σημείωμα της Νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ

Την 30η Σεπτεμβρίου 2021 συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά την Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών, η από 30-9-2021 και με αριθμό κατάθεσης 75447/1902/2021 αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε, ενώ κατά την συζήτηση της εν λόγω αγωγής ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση  από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Με την αγωγή αυτή το ενάγον Ελληνικό Δημόσιο,

αιτήθηκε να αναγνωριστεί ο παράνομος και καταχρηστικός χαρακτήρας της απεργίας – αποχής που κήρυξαν οι ανωτέρω συνδικαλιστικές οργανώσεις, από κάθε ενέργεια, που συνδέεται με την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολογήσεως, που προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υπ’ αρ. 108905/ΓΔ4/10-9-2021 Υπουργική Απόφαση «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» (ΦΕΚ Β’ 4189/10-9-2021) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 33, 34 και 35 του ν. 4692/ 2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 111), να απαγορευτεί η συνέχιση αυτής, να καταδικαστεί, άλλως να απειληθεί σε βάρος καθεμίας από αυτές χρηματική ποινή για κάθε παράβαση των διατάξεων της απόφασης που θα εκδοθεί, να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή και να καταδικαστούν οι εναγόμενες στα δικαστικά της έξοδα.

Επί της αγωγής αυτής

εκδόθηκε η υπ’ αρ. 534/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η κηρυχθείσα, από τις εναγόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απεργία – αποχή είναι παράνομη.

Παράλληλα, με την εκδοθείσα απόφαση απορρίφθηκε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου περί απαγόρευσης της συνέχισης της επίμαχης απεργίας,

καθόσον δεν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη δικαστική διακοπή της, ούτε χωρεί, εν προκειμένω, αναλογική εφαρμογή διατάξεων του Α.Κ., όπως εκείνων π.χ. που αφορούν τη νομή. Ομοίως, απορρίφθηκαν τα αιτήματα περί απαγγελίας, άλλως απειλής σε βάρος των εναγομένων χρηματικής ποινής για την περίπτωση παράβασης των διατάξεων της εκδοθείσας απόφασης και κήρυξης της απόφασης προσωρινά εκτελεστής, λόγω της αναγνωριστικής φύσης της αγωγής.

Εξάλλου, η εκδοθείσα απόφαση δεν θα μπορούσε να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή,

αφού όπως γίνεται δεκτό τόσο από τη θεωρία όσο και από τη νομολογία [Μ.Π.Θεσ 417/2016, Μ.Π.Θεσσαλ 13134/2015], πρόκειται για δικαιοπλαστική δικαστική απόφαση, για την ενέργεια της οποίας χρειάζεται τελεσιδικία κατά το ουσιαστικό δίκαιο και συνεπώς είναι ανεπίτρεπτη η προσωρινή εκτελεστότητά της σύμφωνα με το άρθρο 909 παρ. 3 Κ.Πολ.Δ.

Τούτο είχε υπόψη του ο νομοθέτης

ορίζοντας στην παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 1264/1982, πως ασκείται έφεση μέσα στην ελάχιστη προθεσμία των τριών ημερών και δικάζεται εντός πέντε ημερών από την κατάθεση, με σύντμηση της προθεσμίας επίδοσης από τον Πρόεδρο Εφετών, ώστε να μην παραμένει για πολύ χρόνο η εκκρεμότητά της εκτέλεσης.

Η πρόθεσή του αυτή προκύπτει και από την απαγόρευση των ασφαλιστικών μέτρων, γιατί, όπως γίνεται δεκτό στις περιπτώσεις που απαγορεύονται τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι ανεπίτρεπτη και η προσωρινή εκτέλεση της απόφασης, που τέμνει οριστικά τη διαφορά [Λ. Ντάσιος, Εργατικό Δικονομικό Δίκαιο, Απεργία, Δικαστική επίλυση διαφορών, Αθήνα, 1984, σελ. 1195-1196].

Άλλωστε, με την υπ’ αρ. 27/2004 Ολ.Α.Π. αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων

υπό την έννοια ότι μέχρι τη δημοσίευση της τελεσίδικης αποφάσεως, που κήρυξε την απεργία παράνομη ή καταχρηστική, ο χρόνος συμμετοχής του μισθωτού στην απεργία, που έχει κηρυχθεί από τη «νόμιμα συστημένη συνδικαλιστική οργάνωση» (άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος), κατά τις νόμιμες διατυπώσεις, δεν θεωρείται χρόνος μη απασχολήσεως του μισθωτού ούτε καταλογίζεται στις ημέρες άδειας που δικαιούται, εκτός αν ο εργοδότης αποδεικνύει ότι εκείνος, καταβάλλοντας την επιμέλεια συνετού εργαζομένου, μπορούσε να αντιληφθεί τον παράνομο ή καταχρηστικό χαρακτήρα της απεργίας.

Με βάση τα παραπάνω,

είναι επιτρεπτή η συνέχιση της απεργίας αποχής έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο, επί της υπ’ αρ. 534/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αφού η εκδοθείσα απόφαση δεν κηρύχθηκε ούτε άλλωστε θα μπορούσε να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή.

Δείτε επίσης

 Αξιολόγηση-απεργία αποχή: Οι λόγοι που την έκρινε παράνομη το Πρωτοδικείο-Τα αιτήματα του ΥΠΑΙΘ που δεν δέχθηκε
Αξιολόγηση: Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο 01.10.2021 στα Προπύλαια-Κάλεσμα ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ
ΟΙΕΛΕ-αξιολόγηση: Νομικά λανθασμένο το σκεπτικό του Δικαστηρίου για την ΟΙΕΛΕ-Συνοπτικές οι διαδικασίες
Φίλης-Αγωγή Υπουργείου Παιδείας: Oταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα “σβήσει” όλες τις αντισυνταγματικές συνέπειες σε βάρος εκπ/κών
ΦΕΚ: Ψηφιακή πλατφόρμα αξιολόγησης σχολικής μονάδας ΙΕΠ-Πως θα λειτουργεί

Δείτε ακόμη

Εγκύκλιος-αξιολόγηση σχολικών μονάδων: Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ενεργοποιούνται οι εκ του νόμου διαδικασίες
Αξιολόγηση σχολικών μονάδων-νέο ΦΕΚ: Η νέα απόφαση για το 2021-22
Οδηγός αξιολόγησης σχολείων από το ΙΕΠ: Εως 30.09 η έκθεση του σχολείου στην πλατφόρμα του ΙΕΠ
ΦΕΚ: Ψηφιακή πλατφόρμα αξιολόγησης σχολικής μονάδας ΙΕΠ-Πως θα λειτουργεί
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση