Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδυναμία συγκρότησης ΠΥΣΠΕ: Ερώτηση στη Βουλή της Χ. Κεφαλίδου του ΚΙΝΑΛ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Αδυναμία συγκρότησης ΠΥΣΠΕ: Με Ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου του ΚΙΝΑΛ προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων ζητά την τροποποίηση του Νόμου 4713/2020.
Αδυναμία συγκρότησης ΠΥΣΠΕ
Αδυναμία συγκρότησης Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) υπάρχει από τα μέσα Αυγούστου στην Ευρυτανία, με αποτέλεσμα σειρά σημαντικών υπηρεσιακών θεμάτων να βρίσκεται εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα.
Με Ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου Bουλευτής Δράμας και Tομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων ζητά την τροποποίηση του Νόμου 4713/2020 προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση των Π.Υ.Σ.Π.Ε.
Το ζήτημα
έχει προκύψει μετά την εφαρμογή του Ν. 4713/2020 «Εκσυγχρονισμός της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε το καλοκαίρι και εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος και τεκμηρίωση.
Συγκεκριμένα
βάσει του άρθρου 31 αποκλείστηκαν από τη διαδικασία συγκρότησης των Π.Υ.Σ.Π.Ε. προϊστάμενοι ολιγοθέσεων σχολείων και νηπιαγωγείων, τα οποία όμως αποτελούν πλειονότητα στον συγκεκριμένο Νομό. Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη στην περίπτωση που ο αριθμός των Διευθυντών σχολείων ενός Νομού δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις του Π.Υ.Σ.Π.Ε. όπως συμβαίνει στην Ευρυτανία.
Η Ερώτηση

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

 Θέμα: “Αδυναμία συγκρότησης Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) στην Ευρυτανία – Άμεση ανάγκη αναθεώρησης του Ν. 4713/2020″

Αδυναμία συγκρότησης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) παρατηρείται από τον Αύγουστο στον Νομό Ευρυτανίας.

Σε συνέχεια της εφαρμογής του Ν. 4713/2020 «Εκσυγχρονισμός της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», που φέρατε κυρία Υπουργέ εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος και τεκμηρίωση, και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 31, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία συγκρότησης των Π.Υ.Σ.Π.Ε. προϊστάμενοι ολιγοθέσεων σχολείων και νηπιαγωγείων.

Παράλληλα,

δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη στην περίπτωση που ο αριθμός των Διευθυντών σχολείων ενός Νομού δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις του Π.Υ.Σ.Π.Ε., όπως συμβαίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα με το άρθρο 31 του παραπάνω Νόμου το Π.Υ.Σ.Π.Ε. αποτελείται από:

  • Τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρο, ο οποίος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, αναπληρώνεται από τον νόμιμο αναπληρωτή του
  • Δυο (2) εν ενεργεία Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ισάριθμους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως αναπληρωτές τους, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανικές θέσεις στην Περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Π.Ε., έχουν τουλάχιστον δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία και ορίζονται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης
  • Δυο (2) τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αναπληρώνονται από δυο (2) αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.
Αποτέλεσμα

της εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου είναι η αδυναμία συγκρότησης Π.Υ.Σ.Π.Ε. στην Ευρυτανία με σειρά σημαντικών υπηρεσιακών θεμάτων να βρίσκονται εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα.

Ενδεικτικά,

μέχρι σήμερα, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές και τον ορισμό Προϊσταμένων σε Ειδικά και Ολιγοθέσια Σχολεία, τα οποία μάλιστα αποτελούν την πλειονότητα των σχολείων στον Νομό.

Επίσης,

δεν έχει γίνει η ανάθεση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς των Ολιγοθέσιων Σχολείων, η οποία δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, καθώς και η επιλογή υποδιευθυντή σε σχολική μονάδα όπου ασκεί χρέη Διευθυντή εκπαιδευτικός χωρίς όμως να λαμβάνει όπως προβλέπεται το νόμιμο επίδομα θέσης κλπ.

Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα της βιαστικής, πρόχειρης νομοθέτησης και των γονατογραφημάτων που συνηθίζει να καταθέτει το Υπουργείου σας ως Νομοσχέδια.

 Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:
  1. Είναι σε γνώση σας όλα τα παραπάνω; Εάν «ναι» σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας προκειμένου να διορθωθεί το  πρόβλημα που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του αρθρ.31 του Ν. 4713/2020 και να συγκροτηθούν τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. στην Π.Ε. Ευρυτανίας;
  2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου ώστε να μπορούν να στελεχώνουν τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. και άλλοι εκπαιδευτικοί που δεν είναι Διευθυντές σχολείων;
  3. Πόσες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις αρμοδιότητας του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ευρυτανίας που έχουν συσσωρευθεί από τον Αύγουστο και πώς σκοπεύει το Υπουργείο σας να επιταχύνει τον ρυθμό διεκπεραίωσής τους;

 Η Ερωτώσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε επίσης

Ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογής αιρετών Υπηρ. Συμβουλίων 2020: Αναμένεται ΦΕΚ με τη διαδικασία
Εγκύκλιοι αδειών ευπαθών ομάδων: Αλληλοαναιρούμενες, δημιουργούν αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς
Τροποποίηση περιοχών ΟΠΣΥΔ-πληρωμή αναπληρωτών: Ενημέρωση αιρετών ΚΥΣΕΕΠ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση