Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΑμεΑ και Εκλογές: Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΑμεΑ και Εκλογές: Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις Βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, από τον Υπουργό Εσωτερικών Αντώνιο Ρουπακιώτη.

ΑμεΑ και Εκλογές: Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Οδηγίες και διευκρινήσεις για τη διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρίες κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Αντώνιος Ρουπακιώτης – (Εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. 48241/ΕΓΚ.67/25-6-19).

Η Εγκύκλιος

Κατά τον κο Ρουπακιώτη, η Πολιτεία εκ των ων ουκ άνευ επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Ατομα με Αναπηρίες.

Και για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που συνδέονται με την διαδικασία της ψηφοφορίας

Κατά τον κο Υπουργό, “επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των εκλογέων αυτών στην κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας”.

Συγκεκριμένα:

Εκτός από το βασικό και θεμελιώδες  δικαίωμα του κάθε εκλογέα με σωματική αδυναμία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της Δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία, έχουμε και τις εξής κατευθύνσεις:

  • Oι εκλογείς με αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά οι περιπτώσεις των εκλογέων με κινητικές αναπηρίες (με αναπηρικά αμαξίδια κ.λ.π).

 

  •  Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και να διασφαλίζει τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

 

  • Μπορεί το Ατομο με Αναπηρία να ψηφίσει σε κατάλληλο και προσιτό σ’ αυτό χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, παραδείγματος χάρη του ισογείου χώρου.

 

  • Οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι μπορούν να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ΑμεΑ.

Η Εγκύκλιος θα κοινοποιηθεί σε όλα τα Εκλογικά Τμήματα της χώρας

Δείτε αναλυτικά την Εγκύκλιο

Δείτε ακόμη:

Ευρωεκλογές: Αναφαίρετο δικαίωμα η προσβασιμότητα των ΑμεΑ | του Γιώργου Σταμάτη

Γνωματεύσεις ΑΣΥΕ – ΑΝΥΕ – ΑΑΥΕ: Δεκτές από τον ΟΠΕΚΑ

Eλλειψη προσβασιμότητας στις ιστοσελίδες του δημοσίου

Εκλογές: Η Εγκύκλιος με τις προθεσμίες και ενέργειες

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση