Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός: Oικονομικό χάος και αναποδογύρισμα ζωής από ένα λάθος στην πρόσληψη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός: Oικονομικό χάος και αναποδογύρισμα ζωής από ένα λάθος στη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών – Επιστολή.

Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός

Επιστολή μας απέστειλε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, στην οποία παρουσιάζει το πρόβλημα που προέκυψε στη διαδικασία πρόσληψής της, στα πλαίσια της προ λίγων ημερών διενεργηθείσας Γ Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, το οποίο προκάλεσε την τελευταία στιγμή, με την αιφνίδια αλλαγή τόπου πρόσληψης (από Αρκαδία σε Ηράκλειο Κρήτης!), έντονες ανατροπές στο σχεδιασμό της καθημερινότητας αλλά και οικονομικές απώλειες στην αναπληρώτρια εκπαιδευτικό.

Ακολουθεί η επιστολή της εκπαιδευτικού

Λάθος από το υπουργείο Παιδείας – οικονομικό χάος και αναποδογύρισμα ζωής της αναπληρώτριας

Και επιτέλους έλαβα το περιβόητο μήνυμα από το Υπουργείο Παιδείας για την επερχόμενη πρόσληψη μου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση: ήταν απόγευμα Τρίτης και καθόμουν με την Μαρία και τα ξαδέρφια της στο γήπεδο περιμένοντας την κόρη μου να ολοκληρώσει την προπόνηση της. Λαμβάνοντας το μήνυμα ξαφνικά ένιωσα να μην ελέγχω τα συναισθήματα μου κ δάκρυα χαράς έτρεχαν στα μάγουλα μου. Επιτέλους!!! Έλαβα το πολυπόθητο μήνυμα …

Κόποι λίγων χρόνων και αγώνες περισσότερων έλαβαν χώρα. Πτυχία, σεμινάρια, μεταπτυχιακό και σύντομα διδακτορικό έβρισκαν δράση στα παιδιά του αύριο!!! Θα μπορούσα πλεον να διδάξω με περηφάνεια στο Υπουργείο Παιδείας! Η πρόσληψη μου για τον νομό Αρκαδίας! Τα τηλέφωνα, τα screenshots και τα μηνύματα έπεφταν αστραπιαία στους κοντινούς μου, ενώ παράλληλα έψαχνα ευγενικό τρόπο να το επικοινωνήσω στα παιδιά μου, στον σύζυγό μου, στην οικογένειά μου, στους κοντινούς φίλους και συνάμα στο εργασιακό μου περιβάλλον για την ξαφνική αποχώρηση μου.

Το μήνυμα έλεγε στις 03/11/2022 να δηλώσω τις περιοχές προτίμησης…και έτσι έκανα: ξημερώματα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2022 άνοιξα τον υπολογιστή μου για την δήλωση των περιοχών, ενώ είχα  ήδη κάνει επικοινωνίες με τα σχολεία των παιδιών μου για την μετεγγραφή, με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αρκαδίας για να ενημερωθώ για τα πιθανά κενά, καλώντας παράλληλα και τα αντίστοιχα σχολεία. Οι κινήσεις γραμμένες σε χαρτί, με ωρολόγιο για την κάθε μου δράση εκείνο το διήμερο ώστε να βρω έγκαιρα ένα αξιοπρεπές σπίτι που θα φιλοξενούσε για τη φετινή χρονιά εμένα και τα δύο μου παιδιά! Αφού παραιτήθηκα από την ΕΠΑΣ μαθητείας, κατέβηκα ξημερώματα Παρασκευής 04.11.22 στην Τρίπολη με σκοπό να βρω σπίτι και σχολεία για τα παιδιά μου, σε κοντινή απόσταση από το σχολείο πρόσληψης! Κατά την επιστροφή μου και αφού είχα αφήσει χρήματα για το νέο μας σπίτι , έλαβα κλήση από το Υπουργείο Παιδείας:
– Η κυρία …..;
– Η ίδια.
– Από το Υπουργείο Παιδείας σας τηλεφωνώ …
Κρύος ιδρώτας με έλουσε, καθώς δεν ήξερα τι θα άκουγα και πόσο αυτό θα άλλαζε την καινούρια ζωή μου και της οικογένειας μου.
– Μάλιστα…
– Έχει γίνει ένα μικρό λάθος με την πρόσληψη σας…
Μου κόπηκαν τα πόδια καθώς περνούσα τον δρόμο απέναντι να βάλω τα παιδιά μου μέσα στο αμάξι.
– Δηλαδή;
– Δεν θα γίνει η πρόσληψη σας στην Αρκαδία, αλλά στο Ηράκλειο.
– Σε ποιο Ηράκλειο!;;;
– Στην Κρήτη.
– Στο Ηράκλειο Κρήτης δηλαδή θα παρουσιαστώ;
– Ναι.
– Σε ποιο σχολείο;
– Δεν ξέρουμε.
– Μα αν δεν ξέρετε εσείς ποιος ξέρει!;
Και η συζήτηση αυτή διήρκεσε ένα τρίωρο…με απανωτά τηλεφωνήματα από και προς το καταπληκτικό Υπουργείο που όλα δουλεύουν ρολόι, με τηλεφωνήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου κ ξανά πάλι πίσω!
Η αγωνία κορυφώνεται καθώς επίσης και τα νεύρα μου, αφού έψαχνα τρόπους να πάρω πίσω χρήματα που είχα ήδη δώσει χωρίς να έχω ακόμη πληρωθεί. Δεδομένο δε, ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είμαστε χομπίστες και δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα από τον πρώτο μήνα της πρόσληψης μας , αλλά δύο μήνες μετά! Αδιανόητο το γεγονός, ότι ως άνεργη τους καλοκαιρινούς μήνες με δίμηνο επίδομα από το ταμείο ανεργίας ως ωρομίσθια την περσινή σχολική χρονιά, όφειλα κιόλας να έχω κάνει αποταμίευση και να διέθετα ένα κεφάλαιο της τάξης των 2.000€ για να μπορώ να ξεκινήσω τη ζωή μου για την σχολική αυτή χρόνια!
Τελικό τηλεφώνημα της Παρασκευής ώρα 16.15 περίπου, από το καλά οργανωμένο Υπουργείο Παιδείας, για να μου δοθεί η ΑΔΑ ώστε να δω την τελική τοποθέτηση ως προς τον νομό και χωρίς να έχω κάνει αποδοχή των αντίστοιχων σχολείων μονάδων στο ΟΠΣΥΔ.
Το Σαββατοκύριακο με βρήκε με ένα τηλέφωνο στο χέρι, να ψάχνω σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης, κινώντας κάθε γνωστό και άγνωστο που βρέθηκε στην πορεία μου. Σημειωτέον δε ότι η γ’ φάση αναπληρωτών δεν διευκόλυνε την εύρεση ενός αξιοπρεπούς οικήματος αφού αναπληρωτές και φοιτητές είχαν ήδη καλύψει τον μεγαλύτερο όγκο διαθέσιμων καταλυμάτων, σε συνδυασμό με την διάθεση αυτών προς airbnb ενοικίαση. Επίσης, δυστυχώς η γ’ φάση δεν συνοδευόταν από μειωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νέους αναπληρωτές, γιατί μόνο τον Σεπτέμβριο έδωσε εντολή το τρομερό μας Υπουργείο Παιδείας.. πιθανολογώ δεν ήταν αναγκαίο για εμάς τους υπόλοιπους, που θα αναλαμβάναμε υπηρεσία και δύο μήνες καθυστερημένα.
Ένα ακόμη εμπόδιο στάθηκε στην πρώτη μου πρόσληψη στο Υπουργείο Παιδείας και ήταν αυτό του καιρικού φαινομένου Eva, όπου κατέστησε αδύνατη την μεταφορά μου προς το Ηράκλειο με καράβι και με ανάγκασε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια, δανειζόμενη χρήματα από θείους και φίλους, για να ανταπεξέλθω οικονομικά.
Η Δευτέρα 07.11 με βρήκε νωρίς το πρωί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου όπου ερωτήθηκα πολλές φορές για το τι είχε συμβεί χωρίς όμως εγώ η ίδια να ξέρω πως από την Αρκαδία εμφανίστηκα στο Ηράκλειο, εννοώ το γιατί! Συμπληρώνοντας κάποια χαρτιά με έστειλαν στο σχολείο μου, όπου όσο εξυπηρετικός και ευγενικός και αν ήταν ο διευθυντής και οι συνάδελφοι , λόγω λάθους του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσα να κάνω ανάληψη υπηρεσίας, αφού ποτέ δεν δήλωσα τις περιοχές αυτές ως περιοχές προτίμησης και έτσι κατά συνέπεια δεν φαινόταν στο σύστημα η αποδοχή μου για τα σχολεία αυτά.
Συνέχισα τα τηλεφωνήματα προς το υπουργείο, όπου μου είπαν πως ο διευθυντής θα κάνει το πρακτικό όταν του πάει η απόφαση.. ξέρω μπερδευτήκατε..  κι εγώ έτσι ήμουν χτες το πρωί. Λίγο αργότερα με κάλεσαν από την δευτεροβάθμια Ηρακλείου και μου σύστησαν να πάω το επόμενο πρωί πάλι εκεί ώστε να κάνω χειρόγραφη αποδοχή περιοχών!
Μα αυτό είναι το καλά  οργανωμένο Υπουργείο; Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα των εκπαιδευτικών; Αυτά τα “μικρά λάθη” που στοιχίζουν διχίλιαρα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιος τα πληρώνει όταν ο νεοδιόριστος καθηγητής παίρνει μόλις 900€; Ποιος ευθύνεται για τα λάθη του Υπουργείου και γιατί να μην μπορώ να βρω το δίκιο μου!; Πόσο εύκολο πιστεύετε κυρία Υπουργέ είναι να ξεσπιτωθεί ένας άνθρωπος για να “πληρώσει” ουσιαστικά τόσο τα μικρά λάθη σας, χάνοντας ενοίκια σε διαφορετικούς νομούς, όσο και την προϋπηρεσία του!; Γιατί ο δικός μας αγώνας, αυτός του κάθε αναπληρωτή , να χάνεται στην μοριοδότηση και στη συλλογή πτυχίων!;
Η αγανάκτηση είναι έντονη… Και ενώ είμαστε ένας κλάδος με ανώτατη εκπαίδευση και συνεχή σεμινάρια και επιμορφώσεις, λειτουργούμε υπό τον φόβο του Υπουργείου, αντί να λειτουργήσουμε συνεργατικά και ομαδικά, αναζητώντας λύσεις, στην καταστροφική πραγματικότητα που διέπει τα ελληνικά δημόσια σχολεία.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια
Έλενα ……
Δείτε επίσης

Απεργία-αυξήσεις στους μισθούς: Πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις εργαζομένων | Φωτογραφίες 

Υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία: Κρίθηκε συνταγματική με απόφαση του ΣτΕ-Απορρίφθηκε αίτηση ακυρώσεως 

Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων: Αντισυνταγματικό το έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 

Πίνακας κενών Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ενταξης Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής για τη Γ Φάση

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση