Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Απεργία αποχή ΔΟΕ από την αξιολόγηση: Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Απεργία αποχή ΔΟΕ από την αξιολόγηση: Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε την αγωγή του Υπουργού ΠΑΙΘΑ κου Κ. Πιερρακάκη.

Απεργία αποχή ΔΟΕ από την αξιολόγηση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε εν μέρει την αγωγή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κου Κυριάκου Πιερρακάκη κατά της ΔΟΕ για τη νέα απεργίααποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την αναγνώρισε ως παράνομη (και ως καταχρηστική) και απαγόρευσε τη συνέχιση της παραπάνω απεργίας-αποχής, καθώς και την επανάληψή της στο μέλλον, με την απειλή χρηματικής ποινής ύψους έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης.

Σύμφωνα με την Απόφαση του Πρωτοδικείου

……………..

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων.

ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την αγωγή.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι είναι παράνομη (και ως καταχρηστική) η απεργία-αποχή που γνωστοποίησε η εναγόμενη στις 08.03.2024 προς το Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι η επ’ αόριστον αποχή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από κάθε ενέργεια συνδεόμενη με τη διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπεται από τον Ν. 4823/2021 και την ΥΑ 9950/ΓΔ5/ΦΕΚ Β’ 388/27.01.2023.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη συνέχιση της παραπάνω απεργίας-αποχής, καθώς και την επανάληψή της στο μέλλον, με την απειλή χρηματικής ποινής ύψους έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ την απόφαση προσωρινά εκτελεστή κατά την αμέσως προηγούμενη διάταξη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την εναγόμενη στην καταβολή των δικαστικών εξόδων του ενάγοντος, τα οποία ορίζει στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, στην Αθήνα στις 15-03-2024.

Ακολουθεί απόσπασμα της Απόφασης

“…Κατ’ ακολουθίαν των προαναφερομένων, επειδή διαπιστώνεται ο παράνομος χαρακτήρας της επίδικης απεργιακής κινητοποίησης λόγω αντίθεσης στις διατάξεις του άρθρου 30 παρ.8 του Ν. 1264/1982 (προκήρυξη από αναρμόδιο όργανο) και του άρθρου 3 παρ. 1 του Ν. 2224/1994 (μη υποβολή αίτησης για δημόσιο διάλογο), και ενόψει του απορρέοντος από την υπ’ αριθ. 227/2024 απόφαση δεδικασμένου (που λαμβάνεται υπ’ όψιν αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο κατ’ άρθρο 332 ΚΠολΔ) περί του καταχρηστικού χαρακτήρα της απεργιακής κινητοποίησης της υπερκείμενης συνδικαλιστικής οργάνωσης «Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ)» με τα αυτά χαρακτηριστικά, ήτοι συνιστάμενης σε αορίστου χρόνου αποχή από το σύνολο των διαδικασιών αξιολόγησης μέχρι καταργήσεως των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, η αγωγή, κατά το μέρος που κρίθηκε νόμιμη, θα πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη κατ’ ουσίαν.

Ειδικότερα, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η επίδικη απεργιακή κινητοποίηση που η εναγομένη γνωστοποίησε στις 08.03.2024 είναι παράνομη (και ως καταχρηστική), και να απαγορευτεί η συνέχιση καθώς και η επανάληψή της στο μέλλον, με την απειλή χρηματικής ποινής ποσού 6.000 ευρώ ημερησίως για κάθε παράβαση.

Τέλος, η απόφαση πρέπει να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή κατά την καταψηφιστική της διάταξη, καθόσον συντρέχουν προς τούτο εξαιρετικοί λόγοι, και δη η ανάγκη άμεσης εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4823/2021 που σκοπό έχει την εν γένει βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τέλος, τα δικαστικά έξοδα του ενάγοντος πρέπει να επιβληθούν σε βάρος της εναγομένης, λόγω της ήττας της...”.

Δείτε επίσης

Παράνομη έκρινε την απεργία-αποχή διαρκείας της ΑΔΕΔΥ, από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το Πρωτοδικείο 

Υπουργείο Εσωτερικών για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Πειθαρχικό παράπτωμα η μη εφαρμογή της διαδικασίας 

ΠΟΣΥΠ-αξιολόγηση: Νόμιμη και Ισχυρή η απεργία-αποχή – Δεν έχει προσβληθεί δικαστικά 

Πριν φύγετε

Συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή προσεχώς: Συναινέσεις ζήτησε ο Υπουργός Παιδείας από τα κόμματα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση