Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαμαρτυρία για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας Μητρώου Εκπ/τών ΔΙΕΚ του Πανελλ. Σύλλογου αποφοίτων/φοιτητών μεταπτ/κών στην ΔΒΜ/ΕΚΕ/ΕΕΚ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαμαρτυρία για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας Μητρώου Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ του Πανελλήνιου Συλλόγου αποφοίτων/φοιτητών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ)/ Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΕΚΕ) / Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ).

Διαμαρτυρία για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας

“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΔΒΜ/ΕΚΕ/ΕΕΚ”

 e-mail: masterofadults@gmail.com

https://officialadulteducation.blogspot.com/

Αμαλιάδα 28/08/2020

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΙΕΚ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών / Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δια Βίου Μάθηση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Μητρώου Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ.

Βέβαια, οι προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης είχαν ήδη φανεί από την αναπροσαρμογή του συστήματος μοριοδότησης, για την επιλογή Εκπαιδευτών Ενηλίκων, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).

Η προσέγγιση που επιλέχθηκε υποβαθμίζει ξεκάθαρα την αξία των εξειδικευμένων γνώσεων αναφορικά με την Εκπαίδευση Ενηλίκων (πχ. απαξίωση του σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κτλ.) και επιπλέον εισήγαγε ως προσμετρούμενο προσόν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας (ΕΠΠΑΙΚ) της ΑΣΠΑΙΤΕ, τίτλος ο οποίος ουδεμία συνάφεια έχει με την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Να θυμίσουμε προς τούτο στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας πως τα ΣΔΕ απευθύνονται σε ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ εκπαιδευόμενους…

Στις 05/08/2020

ο Σύλλογος μας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κο Βούτσινο, και κατατέθεσε προς συζήτηση υπόμνημα σχετικά με την επιλογή Εκπαιδευτών Ενηλίκων στις δομές Δια Βίου Μάθησης.

Ο Γενικός Γραμματέας

μας ξεκαθάρισε πως προτεραιότητά του είναι η κατάρτιση και στόχος του να δουλέψουν σε αυτή οι «επαγγελματίες», οι οποίοι, σύμφωνα με την προσωπική του ερμηνεία, δεν είναι κατ’ ανάγκην οι έχοντες ανάλογη εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

Φαίνεται η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη… Λίγες μέρες μετά την τυπική και προσχηματική διαβούλευση δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3393-13/08/2020) για τη δημιουργία Μητρώου Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ.

Αναμφίβολα,

ο εκπαιδευτής ενηλίκων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου του και συνάμα ικανή επαγγελματική εμπειρία.

Οφείλει όμως να κατέχει και την ανάλογη μεθοδολογία που θα του επιτρέψει να μεταδώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του σε μια ομάδα ενηλίκων εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Φαίνεται πως

κάτι τέτοιο δεν αξιολογείται ως υψηλής προτεραιότητας από την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου μάθησης, αφού στην παρούσα απόφαση (ΦΕΚ 3393- 13/08/2020) έχει εξοβελιστεί η εκπαίδευση και η επιμόρφωση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Η σχετική πιστοποίηση μάλιστα (σημειωτέων χορηγείται από τον ΕΟΠΠΕΠ κατόπιν εξετάσεων) από βασικό προσόν υποβαθμίζεται λαμβάνοντας ήσσονος σημασίας μοριοδότηση.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει ταφόπλακα στις όποιες προσδοκίες ο χώρος να στελεχώνεται από επαγγελματίες που συνειδητά έχουν επιλέξει να εργάζονται στις εν λόγω δομές.

Μάλλον στις σκέψεις της Γενικής Γραμματείας είναι πως αποτελούν άριστη επιλογή μόνο όσοι αντιμετωπίζουν την Εκπαίδευση Ενηλίκων ευκαιριακά ή συμπληρωματικά προς το κύριο εισόδημά τους.

Να υπενθυμίσουμε

λοιπόν στους αρμόδιους ότι η Εκπαίδευση Ενηλίκων αποτελεί διακριτό επιστημονικό πεδίο και η γνώση των αρχών και θεωριών της κρίνεται απαραίτητη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών/Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στην ΔΒΜ/ΕΚΕ/ΕΕΚ ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους φορείς/συλλόγους/σωματεία και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαξίωση της Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Γενικό Γραμματέα.

Ζητάμε

ένα πιο ισορροπημένο σύστημα επιλογής εκπαιδευτών και δηλώνουμε πως θα σταθούμε στο πλευρό όλων των συναδέλφων που πλήττονται κατάφωρα, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στην αδικία που υφιστάμεθα.

Το Δ.Σ. του συλλόγου

Δείτε επίσης

Κανονισμός Μητρώου Εκπαιδευτών ΙΕΚ Επαγγελματικής Κατάρτισης | ΦΕΚ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση