Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εγκαιρο άνοιγμα πινάκων Ειδικής Αγωγής: Ψήφισμα εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ κατατέθηκε ως Αναφορά στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εγκαιρο άνοιγμα πινάκων Ειδικής Αγωγής: Το ψήφισμα εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ κατατέθηκε ως Αναφορά στη Βουλή από τη Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κα Σ. Ασημακοπούλου. 

Ως Αναφορά κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κας Σ. Ασημακοπούλου ψήφισμα εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠΕΒΠ για το έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής το τρέχον σχολικό έτος.

Η Αναφορά

Αθήνα, 17/01/2022

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα-Αίτημα των εκπαιδευτικών “ΕΕΠ” και “ΕΒΠ” όλων των ειδικοτήτων για το έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής του τρέχοντος σχολικού έτους»

Σε σχετικό Ψήφισμα των εκπαιδευτικών «ΕΕΠ» και «ΕΒΠ» όλων των ειδικοτήτων που αναμένουν το άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής για το τρέχον σχολικό έτος, υπενθυμίζεται ότι οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής, αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2020, ισχύουν ως την λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.

Επομένως,

το επόμενο σχολικό έτος πρέπει να υπάρχουν νέοι πίνακες Ειδικής Αγωγής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει οι εν λόγω να ανοίξουν το τρέχον σχολικό έτος και μάλιστα, σε χρονικό σημείο που να επιτρέπει στο ΑΣΕΠ να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων (έστω των προσωρινών) ως τον Αύγουστο του 2022.

Την τελευταία φορά,

οι πίνακες Ειδικής Αγωγής των εκπαιδευτικών άνοιξαν το Μάιο του 2019, με εκείνους για τους εκπαιδευτικούς ειδικότητας «ΕΕΠ», καθώς και για τους αντίστοιχους ειδικότητας «ΕΒΠ» να έχουν ανοίξει τον Ιούνιο του 2019.

Αποτέλεσμα ήταν οι προσωρινοί πίνακες των εκπαιδευτικών να εκδοθούν το Νοέμβριο του 2019, με εκείνους της ειδικότητας «ΕΕΠ», καθώς και της αντίστοιχης «ΕΒΠ» να ανοίγουν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό είχε ως συνέπεια το σχολικό έτος 2019-20 οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κατηγορίας «ΕΕΠ» και «ΕΒΠ» να γίνουν από τους παλιούς πίνακες και καθυστερημένα.

Ζητούν

οι ανήκοντες στις παραπάνω δυο κατηγορίες εκπαιδευτικοί να μεριμνήσετε για το έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής κατά το τρέχον σχολικό έτος, ώστε να ομαλοποιηθεί η διαδικασία των έγκαιρων διορισμών, προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ μαθητών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και αφού λάβετε υπόψη σας το επισυναπτόμενο στην παρούσα, ως άνω Ψήφισμα, σας παρακαλώ να το εξετάσετε και να αποφανθείτε σχετικά.

Επισυνάπτεται:

Το ως άνω σχετικό Ψήφισμα των εκπαιδευτικών κατηγορίας «ΕΕΠ» και «ΕΒΠ».

Ψήφισμα για το έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής το τρέχον σχολικό έτος

Προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως,

Προς την Υφυπουργό Παιδείας κ. Μακρή,

Προς του Γενικό Γραμματέα κ. Κόπτση,

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Το παρόν κείμενο υπογράφεται από εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ όλων των ειδικοτήτων που αναμένουν το άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής το τρέχον σχολικό έτος.Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την παράγραφο δ του άρθρου 64 του Ν. 4692/2020 (νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κ. Κεραμέως), καταργήθηκε η περίπτωση γ της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του Ν. 4589/2019.

Συνεπώς, και οι πρώτοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ ισχύουν ως τη λήξη του 2ου σχολικού έτους που έπεται του σχολικού έτους που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Με βάση αυτό,

οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής, αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2020, ισχύουν ως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.Επομένως, το επόμενο σχολικό έτος πρέπει να υπάρχουν νέοι πίνακες Ειδικής Αγωγής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξουν το τρέχον σχολικό έτος και μάλιστα σε χρονικό σημείο που να επιτρέπει στο ΑΣΕΠ να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων (έστω των προσωρινών) ως τον Αύγουστο του 2022.

Σας θυμίζουμε ότι

την τελευταία φορά, οι πίνακες Ειδικής Αγωγής των εκπαιδευτικών άνοιξαν το Μάιο του 2019 και του ΕΕΠ, καθώς και του ΕΒΠ του Ιούνιο του 2019, με αποτέλεσμα οι προσωρινοί πίνακες των εκπαιδευτικών να εκδοθούν το Νοέμβριο του 2019 και του ΕΕΠ, καθώς και του ΕΒΠ του Ιανουάριο του 2020.

Αυτό είχε ως συνέπεια το σχολικό έτος 2019-20 οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ να γίνουν από τους παλιούς πίνακες.

Ενώ δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ περιμένουμε το άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής το τρέχον σχολικό έτος, μια δημοσίευση στην εκπαιδευτική σελίδα του Facebook: E-wall μας δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια και εξοργισμό.

Στη δημοσίευση αναφέρεται:

«…Σύμφωνα με πληροφορίες και ενημερώσεις που έχουμε λάβει, θεωρούμε πως στο υπουργείο σκέφτονται πολύ σοβαρά οι πίνακες της ειδικής να μην ανοίξουν το 2022, αλλά να μετακινηθεί το άνοιγμα τους το 2023 μαζί με αυτούς της γενικής. Μέχρι στιγμής στο ΥΠΑΙΘ δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το άνοιγμα πινάκων. Θεωρούν ότι είναι μεγάλη διαδικασία η οποία κρατάει πολύ χρονικά σε σχέση με το χρόνο ισχύος των πινάκων.

Υ.Γ Στη χθεσινή της συνέντευξη, η υπουργός (μετά από διαδικτυακά ερωτήματα συναδέλφων) δεν αναφέρθηκε καθόλου σε χρονοδιαγράμματα, για άνοιγμα πινάκων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, απλά το άφησε να αιωρείται-φλου ότι θα γίνουν τα προβλεπόμενα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν ισχύει, από όσο γνωρίζουμε.»

Σας παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε για το έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής το τρέχον σχολικό έτος.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες

Δείτε σχετικά
Δείτε επίσης
Πριν φύγετε
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση