Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επιστολή εκπαιδευτικών ΤΕ16 και ΠΕ79.01 στην Υπουργό Παιδείας για την καθυστέρηση προσλήψεων στα Μουσικά σχολεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιστολή εκπαιδευτικών ΤΕ16 και ΠΕ79.01 στην Υπουργό Παιδείας για την καθυστέρηση προσλήψεων αναπληρωτών στα Μουσικά σχολεία.

Επιστολή εκπαιδευτικών ΤΕ16 και ΠΕ79.01

Ανοιχτή επιστολή κοινοποίησε ομάδα 252 εκπαιδευτικών ΤΕ16 και ΠΕ79.01 προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το γεγονός ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα Μουσικά σχολεία δεν έγιναν, για μια ακόμη φορά, όπως τονίζουν, μαζί με τις προσλήψεις της Α’ φάσης αναπληρωτών.

Η Επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Οι υπογράφοντες είμαστε εκπαιδευτικοί ΤΕ16.01 και ΠΕ79.01.

Οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται ως αναπληρωτές επί σειρά πολλών ετών σε μουσικά σχολεία ως καθηγητές μουσικών οργάνων ή θεωρητικών μουσικής.

Ο λόγος

που σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή είναι για να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως οι προσλήψεις σε μουσικά σχολεία για άλλη μια χρονιά δεν γίνονται μαζί με τις προσλήψεις της Α’ φάσης αναπληρωτών.

Αν ανατρέξετε

στις προσλήψεις όλων των παρελθόντων ετών, θα παρατηρήσετε ότι οι προσλήψεις στα μουσικά σχολεία καθυστερούν από μερικές εβδομάδες σε σχέση με τις υπόλοιπες, ως και μερικούς μήνες σε ακραίες περιπτώσεις.

Για την ακρίβεια,

η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις καθηγητών μουσικών οργάνων για μουσικά σχολεία πριν την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο ήταν το σχολικό έτος 2009-2010.

Και αυτόματα δημιουργείται το ερώτημα γιατί;

Γνωρίζετε καλά

πως τα μουσικά σχολεία της χώρας επιτελούν ένα πολυεπίπεδο έργο με πολύ μεγάλη επιτυχία στον τομέα της εκπαίδευσης, με απτά αποτελέσματα στην πολιτιστική-καλλιτεχνική ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Καθώς τα χρόνια περνούν και κάποια πράγματα αλλάζουν στον τρόπο που το υπουργείο διαχειρίζεται το προσωπικό του (εννοώντας τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), όπως η φετινή πολύ έγκαιρη ανακοίνωση προσλήψεων που έγινε στις 25/08/2020, είναι τουλάχιστον άκομψο να δημιουργούνται καταστάσεις με εκπαιδευτικούς δυο ταχυτήτων και να μην υπάρχει ποτέ μια επίσημη ενημέρωση γιατί γίνεται αυτό και τι πρέπει να γίνει επιτέλους για να αλλάξει, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες προσλήψεις τους.

Ως καθηγητές

μουσικών οργάνων και θεωρητικών μουσικής, θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε με την μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα με την διδασκαλία μας σε μουσικά σχολεία στο αντικείμενο μας και για αυτό δηλώνουμε στην ηλεκτρονική μας αίτηση ως υποψήφιοι κάθε φορά αναπληρωτές, αποκλειστικά μουσικά σχολεία.

Με την καθυστέρηση

που παρατηρείται κάθε χρόνο, οι μαθητές μας μένουν χωρίς καθηγητές οργάνων για εβδομάδες και καμιά φορά για μήνες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, να απαξιώνεται ο θεσμός του μουσικού σχολείου στην συνείδηση των παιδιών, να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας και προετοιμασίας για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων που προετοιμάζονται για το Πανεπιστήμιο και το κυριότερο, να χάνεται ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών που έχουν οι μαθητές και η δίψα τους για την εκμάθηση μουσικών μαθημάτων και οργάνων, τα οποία αποτελούν και τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν εξ αρχής να φοιτήσουν σε μουσικά σχολεία.

Δεν είναι κρίμα για αυτά τα παιδιά;

Ας έρθουμε όμως

και στους εκπαιδευτικούς. Με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις μας ως αναπληρωτών, στερούμαστε τις οικονομικές απολαβές από την εργασία μας και πολλές φορές, για πολλούς συναδέλφους, ειδικά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τίθεται ζήτημα επιβίωσης, καθώς ακόμη και ο ένας επιπλέον μισθός σε ετήσια βάση αποτελεί τεράστιο διαφοροποιητικό παράγοντα ως προς την ποιότητα ζωής μας.

Προκύπτει ζήτημα

ανισότητας με τα μόρια προϋπηρεσίας μας, καθώς μεγαλώνει η διαφορά στους μήνες εργασίας μας κάθε χρόνο που περνά με τους αντίστοιχους συναδέλφους που εργάζονται σε γενικά σχολεία και προσλαμβάνονται πολύ νωρίτερα.

Τέλος,

για κάποιους, υπάρχει και η ανάγκη να βρίσκονται κοντά στους μαθητές τους και να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους κάθε χρόνο απερίσπαστα και με την μέγιστη αποτελεσματικότητα, να ανήκουν στην εκπαιδευτική τους κοινότητα, να βρίσκονται εκεί που είναι η θέση τους.

Με την ελπίδα η παρούσα επιστολή να αποτελέσει την αφορμή για προβληματισμό και ευκαιρία για αναθεώρηση κάποιων κακώς κειμένων, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε τα εξής ερωτήματα κλείνοντας:

Πότε

θα αναρτηθούν οι σχετικοί πίνακες των ΤΕ16.01, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν περιοχές προτίμησης πρόσληψης;

Πότε

σχεδιάζεται να γίνει η πρόσληψη καθηγητών στα μουσικά σχολεία;

Θα καλυφθούν

όλα τα κενά σε μια μεγάλη φάση προσλήψεων, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθοντος;

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και την διάθεση σας.

Με εκτίμηση,

Ακολουθούν 252 υπογραφές εκπαιδευτικών ΤΕ16 και ΠΕ79.01

Δείτε επίσης

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ και ΕΒΠ 2020-21 Α Φάση | Ονόματα
Εγκύκλιος πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ
Δελτίο Απογραφής Αναπληρωτή: Για την Αναγγελία πρόσληψης – Νέο Υπόδειγμα
Εκπαιδευτικοί ΠΕ 79.01 Ειδικής Αγωγής ζητούν να ανακοινοποιηθούν στο ορθό οι Πίνακες για τον κλάδο ΠΕ79.01 Μουσικής
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση