Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εξίσωση αδειών αναπληρωτών με μόνιμους ζητείται με Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εξίσωση αδειών αναπληρωτών με μόνιμους ζητείται με Ερώτηση στη Βουλή από 12 Βουλευτές του ΚΚΕ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Εξίσωση αδειών αναπληρωτών με μόνιμους

Να έχουν οι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί τις ίδιες μέρες άδειας με τους μόνιμους ζητούν 12 Βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Οι Βουλευτές παραθέτουν παραδείγματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υποχρεώθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών, λόγω του περιορισμού των 15 ημερών που δικαιούται να λάβει αναρρωτική άδεια ένας συμβασιούχους εκπαιδευτικός, καθώς και το γεγονός ότι για τις 3 πρώτες ημέρες αναρρωτικής άδειας, οι αναπληρωτές/αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί πληρώνονται μόνο το μισό ημερομίσθιο.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: Να έχουν οι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί τις ίδιες μέρες άδειας με τους μόνιμους

Άλλος ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός υποχρεώνεται σε άδεια άνευ αποδοχών, λόγω του απαράδεκτου περιορισμού των 15 ημερών που δικαιούται να λάβει αναρρωτική άδεια ένας συμβασιούχους εκπαιδευτικός, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικός που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και χρειάστηκε αναρρωτική άδεια 36 ημερών (30/12/2023-3/2/2024), υποχρεώνεται σε άδεια άνευ αποδοχών (άρα παραμένει απλήρωτος), για 26 ημέρες. Είχε προηγούμενα λάβει υποχρεωτικά και 5 ημέρες αναρρωτικής άδειας λόγω covid-19, μιας και η κυβέρνηση κατάργησε και την άδεια ειδικού σκοπού λόγω νόσησης από covid-19.

Χαρακτηριστικό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί είναι επίσης το γεγονός ότι για τις 3 πρώτες ημέρες αναρρωτικής άδειας, οι αναπληρωτές/αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί πληρώνονται μόνο το μισό ημερομίσθιο.

Σαν αποτέλεσμα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά ζητά την επιστροφή των δύο μισών ημερομισθίων (για τις ημέρες 30/12/2023 και 31/12/2023), γιατί ο εκπαιδευτικός είχε πληρωθεί το σύνολο του Δεκέμβρη πριν τραυματιστεί.

Λίγες μέρες πριν, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας σε Νηπιαγωγείο στου Ζωγράφου, υποχρεώθηκε να επιστρέψει με πατερίτσες στο σχολείο, γιατί δεν δικαιούνταν άλλη αναρρωτική άδεια. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν με εκπαιδευτικούς που βγαίνουν υποχρεωτικά σε άδεια άνευ αποδοχών, λόγω επαπειλούμενης κύησης κ.ά., ή αναγκάζονται να δουλεύουν κανονικά χωρίς καμία μέριμνα, όπως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο Κρήτης όντας σε επαπειλούμενη δίδυμη κύηση, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή της ίδιας και των δίδυμων μωρών της.

Χιλιάδες είναι και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να θηλάσουν στα κενά τους ή στα διαλείμματα, καθώς δε δικαιούνται ούτε καν τις άδειες του ιδιωτικού τομέα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη των απαράδεκτων, αντεργατικών όρων εργασίας που ισχύουν για ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών σήμερα (περίπου 50 χιλιάδες συμβασιούχοι), που όχι μόνο απολύονται κάθε χρόνο, όχι μόνο δεν γνωρίζουν αν και πού θα εργαστούν την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά δεν δικαιούνται τελικά ούτε καν να αρρωστήσουν!

Πρόκειται για ζήτημα που επηρεάζει δραματικά όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας, αλλά και την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία, το δικαίωμα στη μόρφωση των μαθητών/μαθητριών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την εξίσωση των αδειών των συμβασιούχων αναπληρωτών/τριων εκπαιδευτικών με αυτές των μονίμων.

– Την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης από covid-19, προκειμένου να μην χάνουν οι συμβασιούχοι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί το μισό ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υποχρεωτικά αναρρωτική άδεια.

– Να μην έχουν μισθολογικές απώλειες οι συμβασιούχοι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί τις 3 πρώτες ημέρες της αναρρωτικής τους άδειας.

– Να σταματήσει η ΔΙΔΕ Πειραιά να ζητάει επιπλέον και την επιστροφή χρημάτων από τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό.

Οι Βουλευτές

Δείτε επίσης

Αδειες μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ποιος τις χορηγεί 

Αδειες εκπαιδευτικών ΑμεΑ-Ωράριο: Ολο το νομοθετικό πλαίσιο 

Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση 

Δείτε ακόμη

Στη Βουλή έφερε την αναγκαιότητα σύστασης νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ το ΚΚΕ 

Διαμαρτυρία ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τις νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ 

Αλλαγή τρόπου υπολογισμού οργανικών κενών εκπαιδευτικών ζητούν 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση