Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Θεανώ Φωτίου-σχολικά γεύματα: Tο Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει το διαγωνισμό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θεανώ Φωτίου-σχολικά γεύματα: Tο Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει το διαγωνισμό-Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα-Δήλωση της Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ.

“​Με απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2021, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για σχολικά γεύματα κατά τις σχολικές χρονιές 2021-22, 2022-23, με επέκταση το 2023-2024, διότι φέτος, για πρώτη φορά μπήκε όρος στον διαγωνισμό  που απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες”.

Τα παραπάνω αναφέρει

με δήλωσή της  η κα Θεανώ Φωτίου Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά την απόφαση σε 3 συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκ., και σε δύο τα 10 εκ..

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει:

“Τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ όρος που…. αντιβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, και στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου” και… “απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού”.

Η κα Φωτίου επισημαίνει ότι,

η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πάγια τακτική του, σε όλη την περίοδο 2016-19 να προωθεί, μέσω των όρων των διαγωνισμών, την ανάθεση των γευμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνήθως τοπικού χαρακτήρα, για την τόνωση των τοπικών αγορών και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων.

Τονίζει δε πως:

“Μας δικαιώνει όμως και σε όσα λέγαμε όταν η κα Μιχαηλίδου καυχιόταν ότι δήθεν θα αυξήσει τα σχολικά γεύματα από τη φετινή χρονιά, όταν, αφού τα είχε παγώσει  επί δύο χρονιές ακριβώς στα 185.000 που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τον διαγωνισμό αυτόν τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000, ενώ συγχρόνως συσσωρεύει μεγάλες αμοιβές ανά ανάδοχο για υπηρεσίες τριών ετών.

Σήμερα,

θύματα αυτής της τακτικής είναι τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που κινδυνεύουν να μην πάρουν σχολικά γεύματα.

Και μάλιστα,

τώρα που ο χειρισμός της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την κυβέρνηση, η ακρίβεια και η οικονομική αδυναμία και νοικοκυριών μεσαίων στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, μας φέρνει μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του δημοτικού.

Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι,

τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα.

Αποδεικνύεται τώρα ότι

η επικοινωνιακή πολιτική της κας Μιχαηλίδου, σε συνδυασμό με την ευνοιοκρατία της ΝΔ προς τους ημέτερους μεγαλοεπιχειρηματίες , είναι βλαπτική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους”.

______________

Υπενθυμίζουμε πως

δημοσιεύθηκε η υπ. αριθμ. Δ14/οικ.77126 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στο ΦΕΚ B 4692 – 11.10.2021 αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2021-2022.

Με την απόφαση,

την οποία υπογράφουν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέτα Μακρή και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, υλοποιείται το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” την τρέχουσα σχολική χρονιά σε Δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2021-2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση

του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Πρόγραμμα έχει αυξημένο προϋπολογισμό, 90,1 εκατομμυρίων έναντι 73.5 εκατομμυρίων ευρώ το 2020-2021.

Δείτε σχετικά

Σχολικά Γεύματα 2021-22: Τα 1530 σχολεία στα οποία θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα
Εναρξη σχολικών γευμάτων μέσα Οκτωβρίου 2021 με αυξημένο προϋπολογισμό

Δείτε επίσης

Συνάφεια με ειδική αγωγή και σχολική ψυχολογία μεταπτυχιακών: Εγγραφα που προσκομίζονται στο ΥΠΑΙΘ
 Φάκελος αναπληρωτή 2021-22: Τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνει-Οδηγίες για μισθοδοσία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση