Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Από το 2025 τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ανάλυση ν/σ “Eλεύθερο Πανεπιστήμιο” από το ΥΠΑΙΘΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από το 2025 τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ανάλυση του νομοσχεδίου “Eλεύθερο Πανεπιστήμιο” από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Από το 2025 τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Ο σχεδιασμός είναι τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν στην Ελλάδα από το 2025, σύμφωνα σε όσα δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στον Αlpha, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου «Eλεύθερο Πανεπιστήμιο», εχθές Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ξένα ΑΕΙ ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα και σ αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και η ελληνική καθηγητική διασπορά που βρίσκεται παντού και ελέγχει μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Για τις βασικές προβλέψεις του ν/σ μίλησε ο Κ. Πιαρρεακάκης

Σήμερα στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ, μίλησε για τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή γίνεται ετεροχρονισμένα, τη στιγμή που «40.000 Έλληνες φεύγουν για να σπουδάσουν, ενώ η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα Δημόσια Πανεπιστήμια λέγοντας ότι στο νομοσχέδιο «Τα περισσότερα άρθρα του νόμου αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να απελευθερώσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από τα «δεσμά» της γραφειοκρατίας. Χρειάζεται υπογραφή υπουργού για 1 ευρώ δαπάνης από τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων» και ότι «τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων, παραάδειγμα το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ».

____________________________

Τα κομβικά σημεία της εισήγησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο  για το “Eλεύθερο Πανεπιστήμιο”

«Ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία – Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα για λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων».

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα μεγάλων ξένων πανεπιστημίων και θα λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια»

«Να αναφερθώ και στην οικονομική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας. Τα λεφτά που ξοδεύουν οι οικογένειες για να σπουδάζουν τα παιδιά τους έξω θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα»

«Συμβάλλει στο να έρθουν φοιτητές στη χώρα μας να σπουδάσουν αλλά και να μην φύγουν περίπου 40.000 Έλληνες που προτιμούν πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο» «Αναθεώρηση άρθρου 16 για προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα».

Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση, ώστε μετά να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τελική κατάληξη να ψηφισθεί εντός του προσεχούς μήνα, τον Ιανουάριο του 2024.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το ν/σ «Eλεύθερο Πανεπιστήμιο»

Εν τω μεταξύ Ερωτήσεις και Απαντήσεις κοινοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) αναφορικά με το νομοσχέδιο «Eλεύθερο Πανεπιστήμιο», οι οποίες έχουν να κάνουν με το πως θα ενισχυθούν τα δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και το πως θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, παραρτήματα μεγάλων ξένων Πανεπιστημίων.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης-ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Ιστορική μεταρρύθμιση-Θα λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια 

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπ/ση-Δηλώσεις Πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας 

Πρωθυπουργός-Παιδεία: Αυξηση δαπανών-Αδιαπραγμάτευτη η αξιολόγηση-ν/σ μη κρατικών Πανεπιστημίων

Ανασκόπηση εβδομάδας Πρωθυπουργού: Παιδότοπος στους Αρκιούς-Σχολή Ξυλοναυπηγικής και ΙΕΚ Αντιγραφέα Μνημείων-Εκθεμάτων 

Το σχέδιο Πιερρακάκη για την παιδεία: “Ανοιχτό σχολείο”-“Στοχευμένη επαγγελματική εκπ/ση”-“Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” 

Κατανομή έκτακτης επιχορήγησης ΑΕΙ 16.100.000 ευρώ με βάση κριτήρια της ΕΘΑΑΕ | Απόφαση 

Κατοικίες για εκπαιδευτικούς σε 13 νησιά του Αιγαίου προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση