Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Ενα βροντερό ΟΧΙ-Του Γ. Κυργιόπουλου υποψήφιου αιρετού ΚΥΣΕΕΠ & ΠΥΣΕΕΠ Στερεάς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Ενα βροντερό ΟΧΙ – Του Γ. Κυργιόπουλου υποψήφιου αιρετού ΚΥΣΕΕΠ & ΠΥΣΕΕΠ Στερεάς Ελλάδας και Γ.Γ. ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ, τ. Γ.Γ. ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών

Του Γιάννη Κυργιόπουλου

Ψυχολόγου

Γραμματέα ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τέως Γενικού Γραμματέα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Υποψήφιου Αιρετού ΚΥΣΕΕΠ & ΠΥΣΕΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

“ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ”

            Η με fast track διαδικασία απόφαση της Υπουργού Παιδείας να διεξαχθούν οι εκλογές των Αιρετών Εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (και μάλιστα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών) από τη φετινή κιόλας χρονιά με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με πρόσχημα το μανδύα του εκσυγχρονισμού, καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την υποβάθμιση και την απαξίωση του θεσμού. Έκπληξη εξάλλου προκαλεί  και η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία ψήφισε παρών στο εν λόγω νομοθέτημα της Κυβέρνησης.

            Πριν από λίγο χρονικό διάστημα

ως προπομπός αυτής της απόφασης είχε προηγηθεί η μεταβίβαση σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων των Υ.Σ. στους Δ/ντες Εκπαίδευσης, που αποφάσισαν κατά μόνας και χωρίς ουσιαστικά κριτήρια για την τοποθέτηση των συναδέρφων αναπληρωτών σε σχολικές δομές και στα ΚΕΣΥ.

Μήπως τελικά τα ακούσματα που είχαμε από κυβερνητικές δηλώσεις για μη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, θα δούμε σύντομα να νομοθετούνται;

            Η κα Κεραμέως

σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι εκπαιδευτικοί της αναφέρουν ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στο σημείο αυτό αναρωτιέμαι θεωρώ ευλόγως γιατί και οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνονται ηλεκτρονικά από εδώ και πέρα, να ψηφίζουμε όσες φορές θέλουμε και να προσμετράται η τελευταία ψήφος μας; Ίσως έτσι να μειωθεί και το ποσοστό της αποχής, που συχνά αποτελεί το πρώτο κόμμα σε πρόσφατες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

            Επειδή όμως

οι εκλογές παντός είδους είναι η κορύφωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, είναι διαδικασία συμμετοχής και ζύμωσης, ανταλλαγής απόψεων και το υπέρτατο δικαίωμα κάθε πολίτη να αποφασίζει για την εκπροσώπησή του, η ηλεκτρονική ψηφοφορία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποστασιοποίηση και απομείωση της συλλογικής δράσης και έκφρασης.

            Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

διαφύλασσαν κατά κοινή ομολογία με άριστο τρόπο την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των εκλογών για τα υπηρεσιακά τους συμβούλια όλα αυτά τα χρόνια. Η πανδημία σίγουρα δημιουργεί νέα δεδομένα και είναι απολύτως κατανοητό αυτό. Γιατί δεν επελέγη για παράδειγμα η επιστολική ψήφος, συνθήκη που ίσχυε σε αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες κατά τα παρελθόντα έτη για συναδέρφους που εργάζονταν σε πιο μακρινά μέρη από τη έδρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας;

            Λύσεις επομένως υπάρχουν

και τα αδιέξοδα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι τεχνητά. Και οι τρεις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ζητούν τρία πολύ απλά και ρεαλιστικά πράγματα:

  • Να παραταθεί η θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (δίνεται η δυνατότητα από την τελευταία τροπολογία) μέχρι να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για την διεξαγωγή των εκλογών.
  • Οι εκλογές να πραγματοποιηθούν «δια ζώσης» και όχι ηλεκτρονικά.
  • Οι εκλογές να πραγματοποιηθούν καθημερινή – εργάσιμη – ημέρα χωρίς να γίνει χρήση άδειας την οποία ποτέ δεν ζήτησαν.
Η ταπεινή μου προσωπική άποψη είναι

ότι όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων τους και ενωμένα και συντεταγμένα (Ομοσπονδίες, Αιρετοί, Περιφερειακοί Σύλλογοι) να διεκδικήσουμε την απόσυρση αυτής της ντροπολογίας, για να  εκλεγούν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι δημοκρατικά, δίχως σκιές και αμφισβητήσεις που προκαλεί η διαδικασία και το θεσμικό πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Διαφορετικά πολύ φοβάμαι ότι θα εισελθούμε σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο, όπου η εκάστοτε Διοίκηση θα μπορεί να αυθαιρετεί χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης από τους θεσμικούς μας φορείς.

Γιάννης Κυργιόπουλος

Ψυχολόγος

Γραμματέας ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τέως Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΕΕΠ & ΠΥΣΕΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δείτε σχετικά

ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του “συνέρχεσθαι”
ΔΟΕ για ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Εαν επιχειρηθεί θα αποσυρθούν όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων
ΟΛΜΕ για ηλεκτρονικές εκλογές: Σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποσύρονται τα ψηφοδέλτια
Σύστημα Ψηφοφορίας Ζευς: Hλεκτρονική η εκλογή εκπαιδευτικών στα Συμβούλια-Πως ψηφίζουμε ηλεκτρονικά
Κεραμέως για ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών: Εκπαιδευτικοί μας λένε πως πρώτη φορά θα ψηφίσουν
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση