Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Λιανεμπόριο ή σχολεία: Τι θα επιλεγεί να επαναλειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λιανεμπόριο ή σχολεία: Τι θα επιλεγεί να επαναλειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα- Οι απόψεις των ειδικών – Τι λένε οι Αθανάσιος Εξαδάκτυλος-Νικόλαος Σύψας-Μανώλης Δερμιτζάκης.

Λιανεμπόριο ή σχολεία

Οπως όλα δείχνουν το δίλημμα της επαναλειτουργίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή του λιανεμπορίου θα τεθεί στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα και τις τοποθετήσεις των ειδικών από τη στιγμή που θα επιλεγεί ή το ένα ή το άλλο περισσότερες πιθανότητες επαναλειτουργίας έχει το λιανεμπόριο.

Τοποθέτηση Αθανάσιου Εξαδάκτυλου

Για το εν λόγω δίλημμα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα αν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία ή στην οικονομία που καταρρέει λόγω της πανδημίας απάντησε πως η υγεία προηγείται.

Στο ερώτημα ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα απάντησε πως αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό, δηλαδή θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο

_________________________

Τοποθέτηση Νικόλαου Σύψα

Στον ΣΚΑΪ επίσης μίλησε ο κος Νικόλαος Σύψας Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό.

Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο” ανέφερε, προσθέτοντας:

“Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν“.

Για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την μεθεπόμενη εβδομάδα ο κος καθηγητής είπε πως

“Μια εβδομάδα είναι αρκετή για να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρχει σημαντική επιδημιολογική επίδραση”.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες “κόκκινες” περιοχές είπε

Οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους”.

_________________________

Τοποθέτηση Μανώλη Δερμιτζάκη

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του να ανοίξουν μαζί με τα καταστήματα και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Επιχειρηματολόγησε δε λέγοντας πως:
  • Ενας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι.
  • Το ίδιο λέω και για τα σχολεία.
  • Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη.
  • Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα;
  • Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων.
  • Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Δείτε σχετικά

Ανοιγμα σχολείων Δευτεροβάθμιας: Δεν έχει προγραμματισθεί συζήτηση της επιτροπής των ειδικών
Ανοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων: Ποια τα δεδομένα-Τι λένε οι ειδικοί-Οι δυσκολίες να ανοίξει μόνον η Γ Λυκείου
Νίκη Κεραμέως-άνοιγμα σχολείων: Τα παιδιά είχαν τη χαρά στο πρόσωπό τους

Δείτε ακόμη

Αξιολόγηση μαθητών Γυμνασίου: Mεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο | ΦΕΚ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση