Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νομοσχέδιο Επαγγελματικής Εκπ/σης: Εως 60 ΚΕΕΚ-Ψηφ. πύλη-Kαινοτομίες ΠΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νομοσχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Εως 60 ΚΕΕΚ-ενιαία ψηφιακή πύλη-Επέκταση καινοτομιών ΠΕΠΑΛ σε όλα τα ΕΠΑΛ – Τι είπε ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ Κ. Πιερρακάκης για το επικείμενο νομοσχέδιο.

Νομοσχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Για νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία έως 60 Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στα οποία συστεγάζονται και θα αλληλεπιδρούν τουλάχιστον μια δομή εκπαίδευσης, μια δομή κατάρτισης και ένα εργαστηριακό κέντρο, μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης στην εφημερίδα “Political”.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην ενίσχυση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ είπε πως η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελούν κομβικά στοιχεία κάθε σύγχρονου και αποδοτικού εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “είναι αλήθεια ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας μας είναι να βελτιώσουμε σημαντικά τις επιδόσεις της χώρας σε αυτό τον τομέα. Και σκοπεύουμε να το πετύχουμε αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία και εμπλουτίζοντάς το με στοιχεία που θα κάνουν ελκυστική την εναλλακτική της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης”.

Σχετικά με τον επικείμενο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ο κος Πιερρακάκης εκτός από την σύσταση και λειτουργία έως 60 Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, δήλωσε πως περαιτέρω νομοθετείται η επέκταση των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν στα πρότυπα ΕΠΑΛ σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας αναβαθμίζοντας τη λειτουργία τους, επισημαίνοντας ότι:

“Με τον νέο νόμο στοχεύουμε επίσης στην ενίσχυση του αντικειμένου και της εικόνας των ΙΕΚ, με στόχο να δημιουργούμε ακόμη καλύτερους επαγγελματίες. Επιπλέον, διασυνδέουμε τις δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να πετύχουμε πιο στοχευμένα και πιο αποδοτικά προγράμματα σπουδών. Και, τέλος, αξιοποιούμε την τεχνολογία με στόχο η ενιαία ψηφιακή πύλη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που υλοποιούμε να εξελιχθεί στο σημείο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκουν ό,τι αναζητούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φοίτησή τους”.

_________________________________

Τι είπε για την αναμόρφωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη δημοσιογράφο Ελπίδα Οικονομίδη και στον “Ελεύθερο Τύπο” 

Στον “Ελεύθερο Τύπο” και στη δημοσιογράφο Ελπίδα Οικονομίδη παραχώρησε συνέντευξη ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου και μίλησε μεταξύ άλλων και για την αναμόρφωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

  • Στόχος να γίνει πρώτη επιλογή η Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Συνθήματα μας “Επαγγελματική εκπαίδευση: πρώτη επιλογή” και “στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση”.
  • Επενδύουμε στα επαγγελματικά εργαστήρια εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό μέσα από χρηματοδότηση ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Παρουσιάζουμε 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ με νέες ειδικότητες, συμβατές με την τοπική αγορά εργασίας και με τα επαγγέλματα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη και με τα προγράμματα σπουδών να κατατίθενται από τους κοινωνικούς εταίρους.
  • Δημιουργία campuses στην Επαγγελματική Εκπαίδευση με τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ).
  • Αναβάθμιση των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), δηλαδή τα γραφεία διασύνδεσης των σημερινών ΙΕΚ.
  • Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσουν οι νέοι οδηγοί κατάρτισης, ενώ θα ανακοινώσουμε και την αλλαγή επωνυμίας των ΙΕΚ. Το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ θα διαχυθεί σε όλα τα ΕΠΑΛ, καθώς κρίθηκε επιτυχημένο.

Δείτε σχετικά

Πιερρακάκης για νόμο επαγγελματικής εκπαίδευσης-ψηφιοποίηση εκπ/σης-ιδιωτ. Πανεπ/μια-καταγραφή κενών 

Αλλαγές στα σχολεία: Ο σχεδιασμός του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη 

Δείτε επίσης

Η κατανομή 17.008 προσλήψεων στο Δημόσιο: Εγγραφο του Υπ. Εσωτερικών με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 

Οι 8.240 προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ έως 14.11.2023 ανά κλάδο, δομή και Φάση πρόσληψης 

Προτάσεις από ΟΟΣΑ για σύστημα διορισμών-αξιολόγησης εκπ/κών και για όλες τις βαθμίδες εκπ/σης ζήτησε το Υπ. Παιδείας 

Ενταξη Συμβούλων Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο μητρώο ΕΟΠΠΕΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση