Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόγραμμα Φιλία και ψηφιακός κόμβος για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόγραμμα Φιλία και ψηφιακός κόμβος για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία: Το παρουσίασε και μίλησε γι αυτό η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Πρόγραμμα Φιλία

Το Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού παρουσίασε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, εχθές Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, στους συντάκτες εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, ενόψει έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Το Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ προστίθεται, σύμφωνα με την κα Κεραμέως, σε ένα σύνολο δράσεων των προηγουμένων ετών, όπως η ενίσχυση των σχολείων με Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, “έχοντας τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Υπουργός, που έχουν ενισχύσει τον εκπαιδευτικό Σύμβουλο σχολικής ζωής, “τον πρώτο σημείο επαφής ενός παιδιού που θέλει να μιλήσει, θέλει να μοιραστεί κάτι, είτε αυτό αφορά στο ίδιο, είτε αφορά σε ένα φίλο του, ένα συμμαθητή του. Σε συνεργασία με τα ΚΕΔΑΣΥ είναι ένα πλέγμα δράσεων για ενίσχυση του σχολικού περιβάλλοντος”

Συγκεκριμένα στην ενότητα ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΕΤΟΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ η Υπουργός ΠΑΙΘ κα Ν. Κεραμέως, παρουσίασε το Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Στόχος Προγράμματος

Το Πρόγραμμα στόχο έχει την πρόληψη, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και την ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.

 Που απευθύνεται το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Τι προβλέπεται για το Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ

Προβλέπονται:

  • Στοχευμένο επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Δημιουργία ειδικού ψηφιακού κόμβου για την ενδοσχολική βια και εκφοβισμό.
  • Ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών.

Επιπροσθέτως η Υπουργός ανακοίνωσε πως περισσότερα επί του Προγράμματος αυτού θα ειπωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Επίσης ενημέρωσε πως προβλέπεται στοχευμένο επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη επιμόρφωση στις 15 Σεπτεμβρίου με ειδική επιμορφωτική Ημερίδα για Διευθυντές και στελέχη εκπαίδευσης σε θέματα σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού και αναβάθμισης του σχολικού περιβάλλοντος.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού ψηφιακού κόμβου για τη ενδοσχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό και ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, καθώς και διαχείρισης σχετικών περιστατικών.

Δείτε επίσης

Κεραμέως: Τι απάντησε για τη στέγαση αναπληρωτών, την αύξηση μισθών, το voucher σε νεοπροσληφθέντες 

Πότε θα λήξουν τα μαθήματα το 2023-Το Πρόγραμμα εξετάσεων όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ 

Πρόγραμμα πανελλαδικών 2023: Εξετάσεις ΓΕΛ 2 έως 12 Ιουνίου και ΕΠΑΛ από 1η έως 16 Ιουνίου 2023 

Προκήρυξη Διευθυντών σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα: Τι είπε η N. Κεραμέως για την επιλογή στελεχών 

Προσεχώς: Νέο σύστημα διορισμών-Προσλήψεις Ψυχολόγων, Κ.Λ, Σχολ. Νοσηλευτών-Αξιολόγηση-Επέκταση ωραρίου σχολείου-Προγράμματα σπουδών ΣΜΕΑΕ 

Οδηγός εκπαιδευτικού-ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022: Νομοθεσία-Λειτουργία Α/θμιας και Β/θμιας-Νεοδιόριστοι-Αναπληρωτές 

Κεραμέως για καινοτομίες στα σχολεία-αξιολόγηση εκπαιδευτικών-θέρμανση αιθουσών-φοιτητική στέγη-μέτρα covid

Ασκηση ιδιωτικού έργου: Γνωμοδοτήσεις ΝΣΚ για 10ωρο και εμπορική ιδιότητα-Αμοιβές | Παράθεση νομοθεσίας 

Ωράριο εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια-Ειδικά σχολεία-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ 

Απαλλαγή μαθητών από Θρησκευτικά-Φυσική Αγωγή-Μουσική: Oρίζονται όροι και προϋποθέσεις σε Υ.Α

Πριν φύγετε

Πρωτόκολλο κορονοϊού 2022-23 για σχολεία και δομές εκπαίδευσης | ΦΕΚ 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση