Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου: Έναρξη έρευνας για τη μετανάστευση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Würzburg.

Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου

“Η μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή αναδύεται ως ένας κρίσιμος παράγοντας των αλλαγών του σημερινού κόσμου, καθώς αποτελεί ένα σύνθετο δημογραφικό και κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο με σημαντικές συνέπειες για τις περιοχές προέλευσης και υποδοχής.

Συνεργασίες

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ρόντο και σε συνεργασία με το Παν. Θεσσαλίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Würzburg, υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα: ανάδειξη των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών συνεπειών και η σημασία τους για την αποδοχή της προοπτικής αυτής από την ελληνική κοινωνία».

Η ερευνητική δράση υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στις πρόσφατες μαζικές ροές από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Ασία που αφορούν εκατομμύρια μετακινούμενους οι οποίοι επιχειρούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, με πύλες εισόδου συγκεκριμένες περιοχές της Νοτίου Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Σκοπός

Το κρίσιμο ζήτημα που διερευνά είναι η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής σημαντικού μέρους των παραπάνω προσφύγων/μεταναστών, όπως διαφαίνεται από τις διαμορφούμενες εξελίξεις. Κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων αυτών και στην κατεύθυνση κοινωνικής ένταξης των παραπάνω πληθυσμών, μια σειρά παραγόντων θεωρούνται κρίσιμοι. Αυτοί διερευνώνται με επιστημονικά κριτήρια που σχετίζονται με την Κρατική παρέμβαση και τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Τελικός στόχος της παρούσας ερευνητικής δράσης αποτελεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του πρόσφατου μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Παράλληλα, η ολιστική μεθοδολογική αντιμετώπιση που χρησιμοποιείται (θεωρητική προσέγγιση, θεσμική και εννοιολογική τεκμηρίωση, πρωτογενής και δευτερογενής ποσοτική και ποιοτική έρευνα), αποτελεί μια καινοτομική προσέγγιση, που διασφαλίζει την καθιέρωση καλών πρακτικών και απαντά σε ένα ζήτημα αιχμής που έχει τεράστια επίδραση στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία”.

Δείτε επίσης

Διαδικασίες υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων 2020: Από Δευτέρα 29.06 έως 17.07.2020

Tο ΠΑΜΑΚ συζητά: Η πανδημία θα αλλάξει τον κόσμο; | Πέντε βίντεο συζητήσεων στο YouTube

Αριθμός εισακτέων Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων 2020-21

ΟΠΑ: Υποστήριξη υποψήφιων φοιτητών για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός JA Enterprise Challenge 2020: Στην Ελλάδα και στο DR-IV το βραβείο Ψηφιακής Καινοτομίας 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση