Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνέντευξη Γραμματέα ΑμεΑ Ν.Δ Κώστα Λολίτσα για το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, την ψηφιακή προσβασιμότητα κ.α

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνέντευξη Γραμματέα ΑμεΑ Ν.Δ Κώστα Λολίτσα για το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, την ψηφιακή προσβασιμότητα και γενικότερα προβλήματα καθημερινότητας ΑμεΑ, στο περιοδικό ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ των Παραπληγικών.

Συνέντευξη Γραμματέα ΑμεΑ Ν.Δ Κώστα Λολίτσα

Στο περιοδικό ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ των Παραπληγικών, παραχώρησε συνέντευξη ο Γραμματέας ΑμεΑ της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ–ΔΟΕ) και τ. Δ/ντής ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας κος Κώστας Λολίτσας.

Ο κος Λολίτσας απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά
  • με τους άξονες των θεμάτων αναπηρίας,
  • με τον υπό θεσμοθέτηση θεσμό του Προσωπικού Βοηθού,
  • με τα προβλήματα των ασθενών µε κινητικά προβλήµατα στα νοσοκομεία,
  • με τη χρήση από ΑµεΑ των µέσων µαζικής µεταφοράς,
  • με το θέμα της εργασίας για τα άτομα με αναπηρία,
  • με το κόστος διαβίωσης ενός βαριά ανάπηρου.
Επίσης ο Γραμματέας ΑμεΑ

ανέλυσε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία µε πρόταγμα την προσβασιµότητα.

_____________________

Δείτε τη συνέντευξη
Ερώτηση 1η

Κύριε Λολίτσα, θέλετε να µας διαφωτίσετε σχετικά µε τους άξονες της πολιτικής της ΝΔ στα θέµατα της αναπηρίας;

Απάντηση

Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω το περιοδικό Ορίζοντες για την ευκαιρία που µου δίνει να πουµε κάποια πράγµατα σχετικά µε τα θέµατα της αναπηρίας.

Θέλω να διευκρινίσω πως ως γραµµατέας ΑµεΑ της ΝΔ, ο ρόλος µου δεν είναι κυβερνητικός, άρα δεν µπορώ να υποκαταστήσω σε καµια  περίπτωση  τον ρόλο των αρµόδιων υπουργείων στα επι µέρους θέµατα, αλλά µπορώ να δώσω τις βασικές γραµµές και τους άξονες οι οποίοι αποτέλεσαν το προεκλογικό πρόγραµµα της ΝΔ αναφορικά µε την αναπηρία και τα βήµατα υλοποίησης αυτού του προγράµµατος.

Επίσης να τονίσω

πως η ίδρυση στη ΝΔ από τον πρωθυπουργό ανεξάρτητης γραµµατείας ΑµεΑ για πρώτη φορά και υπό την εποπτεία του γραµµατέα της Π.Ε. κ. Στεργίου, καταδεικνύει και την σηµασία που δίνεται στα θέµατα αναπηρίας και στην πλήρη εναρµόνιση της χώρας µας στις διεθνείς συµβάσεις που αφορούν τα άτοµα µε αναπηρία.

_____________________

Ερώτηση 2η

Προκάλεσε θετική εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης δεσµεύτηκε για την ύπαρξή βοηθού φροντιστή για τον βαριά ανάπηρο οποιασδήποτε κατηγορίας, και το πιστέψαµε µε καλή πίστη.

Θέλετε να µας διαφωτίσετε σχετικά µε το θέµα, σε ποιο στάδιο που βρίσκεται, και αν έχουµε κάποιου είδους προγραµµατισµό για το µεγάλο αυτό και καυτό ζήτηµα για τους ανάπηρους;

Απάντηση

Τον Απρίλιο του 2020 συστάθηκε οµάδα εργασίας υπό τον ΓΓ κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέµησης της φτώχειας κ. Σταµάτη και µε την συµµετοχή επιστηµόνων, εµπειρογνωµόνων και εκπροσώπων φορέων ΑμεΑ και τα πορίσµατα αυτής της οµάδας οδηγούν εντός του 2021 στην θεσµοθέτηση του προσωπικού βοηθού, στην υλοποίηση πιλοτικού και συγχρηµατοδοτούµενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράµµατος, µε το πέρας του οποίου θα επεκταθεί η εφαρµογή του µέτρου σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ολα τα θέματα που θίγετε και που σε έναν µεγάλο βαθµό είναι έτσι,

και αφορούν παθογένειες πολλών ετών, έχουν καταβληθεί κατά καιρούς προσπάθειες να επιλυθούν, µέσω της εναρµόνισης της ελληνικής νοµοθεσίας µε τις διεθνείς συµβάσεις του ΟΗΕ που αφορούν τα άτοµα µε αναπηρία, όπως π.χ. ο νόµος 4074/2012 που ήταν µια πρώτη προσπάθεια εναρµόνισης µε τα οριζόµενα στην σύµβαση και ο 4488/2017.

Από εκεί και πέρα έγιναν διάφορες προσπάθειες άλλοτε µε µεγαλύτερη και άλλοτε µε µικρότερη επιτυχία. Εκείνο όµως που απουσίαζε ήταν ένας κεντρικός σχεδιασµός και εποπτεία και µια οριζόντια διάσταση των παρεµβάσεων.

Αυτό λοιπόν γίνεται επιτέλους πράξη,

διότι αµέσως µετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κάνοντας πράξη ακόµα µια προεκλογική δέσµευση, ανέθεσε στον υπουργό επικρατείας κ. Γεραπετρίτη την ευθύνη της εκπόνησης για πρώτη φορά ενός εθνικού σχεδίου για την αναπηρία, µε κεντρικό συντονισµό και έλεγχο και το οποίο θα διαπερνά οριζόντια όλα τα υπουργεία, τα οποία µετέχουν στον σχεδιασµό του µε επιτροπές εµπειρογνωµόνων, οι οποίες προσδιορίζουν και σαφή χρονοδιαγράµµατα υλοποίησης.

_____________________

Ερώτηση 3η

Σοβαρότατα θέµατα έχουν προκύψει και µε τα νοσοκοµεία.Τα δηµόσια νοσοκοµεία δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν ικανοποιητικά τους ασθενείς µε κινητικά προβλήµατα.

Δεν υπάρχουν κατάλληλα κρεβάτια, τουαλέτες και γενικά ο ανάλογος εξοπλισµός, γνωρίζετε κύριε Λολίτσα αν έχουµε κάποια πρόοδο σχετικά µε το θέµα;

Τι προθέσεις έχει η κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν αυτά τα θέµατα έστω σε βάθος χρόνου.

Απάντηση

Όσον αφορά το καυτό πρόβληµα της προσβασιµότητας, εδώ και χρόνια ακροβατούµε µεταξύ εικόνων και λέξεων, δηλαδή ενώ υπάρχει ισχυρή νοµοθεσία µε πολύ σοβαρές κυρώσεις, δεν εφαρµόζεται όµως σε πολλές περιπτώσεις, µε αποτέλεσµα να πλήττεται η αυτονοµία δεκάδων χιλιάδων συµπολιτών µας.

Εδώ χρειάζεται πολιτική ισχυρή βούληση και η συνδροµή  της  κεντρικής  κυβέρνησης  ώστε  επιτέλους  να µπουν τα πράγµατα σε µια σειρά, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση  προσπαθεί χρόνια τώρα χωρίς αποτελέσµατα που να επιτυγχάνουν αυτά που πέτυχαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

_____________________

Συνέντευξη Γραμματέα ΑμεΑ Ν.Δ Κώστα Λολίτσα
Ερώτηση 4η

Ας πάµε τώρα στο πρόβληµα της συγκοινωνίας, δηλαδή στην χρήση από τους ΑµεΑ των µέσων µαζικής µεταφοράς.

Η συγκοινωνία γενικά αυτή τη στιγµή είναι απαγορευτική σε µεγάλο βαθµό για τους ανάπηρους, εννοούµε ότι µόνο το µετρό έχει πλήρη συµµόρφωση στην προσβασιµότητα για τους ΑµεΑ.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να  αντιµετωπίσει  αυτό το καθηµερινό θέµα

Απάντηση

Απαντώ λοιπόν, µε την σειρά που θέσατε τα ερωτήµατα: Νοµίζω τα παραπάνω τρία ερωτήµατά σας έχουν να κάνουν µε την προσβασιµότητα γενικότερα, έτσι λοιπόν περιληπτικά έχω να πω τα εξής:

Το βασικό πρόταγµα του εθνικού σχεδίου

έχει να κάνει µε την προσβασιµότητα και για τον λόγο αυτό συστήνεται έως τον Δεκέµβριο του 2020 εθνική αρχή προσβασιµότητας η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό και η οποία θα έχει την συνολική ευθύνη σχεδιασµού, παρακολούθησης και υλοποίησης όλων των ενεργειών που αφορούν οριζόντια την προσβασιµότητα.

Ειδικότερα: εντός του 2020

θεσπίζεται ένα ολοκληρωµένο νοµοθετικό πλαίσιο για την πολυεπίπεδη δια- κυβέρνηση και τον ανακαθορισµό αρµοδιοτήτων µεταξύ κρατικής διοίκησης και ΟΤΑ.

Καταγράφονται όλα τα θέµατα που άπτονται της εξασφάλισης προσβασιµότητας στον αστικό ιστό.

Εναρµονίζεται η εφαρµογή της ηλεκτρονικής κάρτας διοδίων των δικαιούχων ΑµεΑ για την δωρεάν διέλευσή τους από τους σταθµούς διοδίων.

Επίσης εντός του 2021

αναµορφώνεται το νοµοθετικό πλαίσιο για το δελτίο στάθµευσης ΑµεΑ, ενισχύεται ο ρόλος του εθνικού φορέα ελέγχου εφαρµογής των διατάξεων του κανονισµού για τα δικαιώµατα των ΑµεΑ που επιβαίνουν σε λεωφορεία και καθορίζεται το ύψος της αποζηµίωσης σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωµάτων αυτών.

Επίσης εντός του 2022

αναθεωρείται το θεσµικό πλαίσιο και δηµιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρµα για τα σχέδια βιώσιµης αστικής κινητικότητας, εστιάζοντας στις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, διευκολύνεται η κινητικότητα των ΑµεΑ στις αστικές συγκοινωνίες, όπως προεξοχές πεζοδροµίου πλησίον των στάσεων του ΟΑΣΑ, ηχητική αναγγελία αφίξεων κ.ά.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή προσβασιµότητα

που είναι ένα µεγάλο και κοµβικής σηµασίας κεφάλαιο ειδικά στις συνθήκες που διανύουμε είτε σαν διαρκείς δράσεις είτε µε ορίζοντα το 2021-2022, έχω να πω τα εξής:

  • Καταπολεµάται η γραφειοκρατία και µειώνονται τα διοικητικά βάρη για όλους,
  • υλοποιείται κεντρική δηµόσια πολιτική οριζόντιας εµβέλειας µε το εθνικό πρόγραµµα απλούστευσης  διαδικασιών στοχεύοντας στην ολιστική βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών,
  • καταργούνται τα δικαιολογητικά στις συναλλαγές µε τα υπουργεία µεταφορών, εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων (ΚΕΠΑ – e-ΕΦΚΑ), εσωτερικών και υγείας,
  • λαµβάνεται µέριµνα για την ψηφιακή κατάρτιση ηλικιωµένων µε προβλήµατα όρασης ή ακοής για την αύξηση του βαθµού αυτονοµίας τους, την διευκόλυνση της καθηµερινότητας τους (π.χ. υποβολή φορολογικής δήλωσης, ηλεκτρονικές πληρωµές κ.ά.) και επίσης
  • λαµβάνεται µέριµνα για την ψηφιακή επανακατάρτιση των ενηλίκων ΑµεΑ για άτοµα που απέκτησαν την αναπηρία σε κάποια φάση ενήλικης ζωής και ενώ είναι ήδη καταρτισµένα.

Αυτό αφορά στην χρήση νέων τεχνολογιών µε εξειδίκευση ανάλογα µε το είδος της αναπηρίας (αναπηρία όρασης, κώφωση ή βαρηκοΐα, κινητικές αναπηρίες, πολλαπλές αναπηρίες).

Σε συνέχεια των ερωτηµάτων σας εντός του 2021

θα εκδοθεί υπουργική απόφαση σχετικά µε την οργάνωση και λειτουργία µονάδων οικογενειακού προγραµµατισµού, θα τροποποιηθεί το θεσµικό πλαίσιο για την ακούσια νοσηλεία ατόµων µε ψυχοκοινωνική αναπηρία και θα βελτιωθεί η παρακολούθηση του τρόπου εφαρµογής των µέτρων περιορισµού ατόµων µε ψυχοκοινωνική αναπηρία.

Επίσης έως το 2023

ενισχύεται η στελέχωση κλινικών αποκατάστασης εντός των γενικών και πανεπιστηµιακών νοσοκοµείων και των κέντρων φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 280 εργαζοµένων στα ΚΕΦΙΑΠ.

_____________________

Ερώτηση 5η

Το θέµα της εργασίας για τους ΑµεΑ είναι ζοφερό την στιγµή που έχουµε καταγεγραµµένη ανεργία στο χώρο 85%, δεν νοµίζετε ότι θα έπρεπε να συγκροτηθεί ένα εργασιακό οπλοστάσιο που αφορά και στη νοµοθεσία και στο οικονοµικό κοµµάτι από την πλευρά της πολιτείας;

Απάντηση
Εντός του 2020-2022

θέτονται συγκεκριµένοι δείκτες επίτευξης για τα προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης και συµβουλευτικής υποστήριξης για ΑµεΑ στη σχολή επαγγελµατικής κατάρτισης ΑµεΑ Αθηνών, στον Φάρο Τυφλών, στο εκπαιδευτικό κέντρο επαγγελµατικής κατάρτισης ΑµεΑ Θεσ/νίκης και στα εργαστήρια προστατευµένης εργασίας. Επίσης σχεδιάζεται η δηµιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ένταξης για την απασχόληση και ένταξη ΑµεΑ στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα το 2020

τροποποιείται το πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και µερικής απασχόλησης 2000 ανέργων ατόµων ευπαθών κοινωνικών οµάδων παρέχοντας ισχυρότερα κίνητρα, όπως αύξηση επιχορήγησης της νέας θέσης εργασίας από το 70% στο 90% του συνολικού κόστους συµπεριλαµβανοµένων και των αντίστοιχων δώρων στον ιδιωτικό τοµέα, αύξηση του µέγιστου ποσού επιχορήγησης από τα 700 στα 800 ευρώ για θέση πλήρους απασχόλησης και από 350 στα 400 ευρώ µηνιαίως για µερικής απασχόλησης, αφαιρέθηκε η δέσµευση απασχόλησης µετά από τη λήξη της επιχορήγησης για τους µη µακροχρόνιαάνεργους, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ανέργων ΑµεΑ από δηµόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισµούς που ασκούν οικονοµική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων των δήµων και των περιφερειών και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τοµέα κ.ά.π.

Επίσης εντός του 2021

συστήνεται οµάδα εργασίας για µελέτη προτάσεων της ΕΣΑµεΑ µε την συµµετοχή της και ενισχύεται η εσωτερική συνεργασία της υπηρεσίας για την απασχόληση των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων και της διεύθυνσης συνεχούς επαγγελµατικής κατάρτισης.

Επίσης εντός του 2021

καθιερώνεται θεσµικό πλαίσιο για την υποστηριζόµενη απασχόληση για τα ΑµεΑ και παρέχεται περιβάλλον ειδικά δοµηµένων εργαστηρίων για την υποστηριζόµενη απασχόληση.

Θέλω να επισηµάνω ότι εντός του 2021

υπάρχει πρόβλεψη για την υλοποίηση µέτρων διασφάλισης της παροχής εύλογων προσαρµογών, ώστε να καθίσταται δυνατή η ένταξη των ΑµεΑ και η ισότιµη µεταχείρισή τους στην εργασία και στην απασχόληση. Επίσης µέσα από µια σειρά συγκεκριµένων δράσεων εντός του 2021 δηµιουργούνται θέσεις απασχόλησης για τα ΑµεΑ µέσα από την κοινωνική οικονοµία και την επιχειρηµατικό- τητα.

_____________________

Συνέντευξη Γραμματέα ΑμεΑ Ν.Δ Κώστα Λολίτσα
Ερώτηση 6η

Το τελευταίο ερώτηµα που θα σας θέσουµε αφορά το κόστος διαβίωσης ενός βαριά ανάπηρου που διάφορες µελέτες λένε ότι είναι τριπλάσιο από αυτό του µέσου πολίτη.

Τι θα µπορούσατε να εισηγηθείτε δεδοµένου ότι το επίδοµα αναπηρίας δεν φτάνει ούτε για την πρόσληψη µιας γυναίκας βοηθού από τις τρίτες χώρες;

Απάντηση
Επίσης κλείνοντας

και για να µην καταχραστώ  τον χώρο του περιοδικού, θέλω να  επισηµάνω  πως  έως τις αρχές του 2022 µέσα από πολύ συγκεκριµένες παρεµβάσεις και στοχευµένα µέτρα, καταρτίζεται ενιαίος κανονισµός παροχών για την κύρια σύνταξη και για τα συνταξιοδοτικά επιδόµατα που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ στα ΑµεΑ, επίσης άµεσα βελτιώνεται η προσβασιµότητα στις επιδοµατικές πολιτικές µέσα από µια σειρά προ- σαρµογών και µέτρων και επίσης εντός του 2022 µια σειρά από µέτρα θα έχουν στόχο την πρόληψη της ιδρυµατοποίησης και την ανάπτυξη ενός φάσµατος υπηρεσιών παροχής φροντίδας εντός της κοινότητας.

Είναι αλήθεια πως θα µπορούσα να πω ακόµα πολλά

από τους στόχους είτε άµεσους είτε πιο µακροπρόθε- σµους που έχουν τεθεί και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους, αλλά όλα αυτά είναι µια δυναµική και διαρκής διαδικασία η οποία έχει ως µοναδικό στόχο στο πλαίσιο µιας δικαιωµατικής πολιτικής για τα άτοµα µε αναπηρία, την πλήρως ισότιµη και χωρίς καµία υποσηµείωση συµµετοχή τους, στην κοινωνική ζωή.

Δείτε επίσης

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Δικαιώματα ΑμεΑ: 6 Πυλώνες-30 Στόχοι
Στόχοι και χρονοδιαγράμματα Υπουργείου Παιδείας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Πρόσβαση ΑμεΑ στο εμβόλιο κορονοϊού: Επιστολή ΕΣΑμεΑ-Τι είπε ο Υπ. Υγείας Β. Κικίλιας
ΕΣΑμεΑ-Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Διακήρυξη 3ης Δεκέμβρη 2020
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply