Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή χωρίς σχεδιασμό και διαφάνεια: Του Δ. Αρβανίτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή χωρίς σχεδιασμό και διαφάνεια: “Δυστυχώς η επόμενη μέρα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης”.

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή χωρίς σχεδιασμό και διαφάνεια

Παραθέτουμε άρθρο-παρέμβαση για το θέμα των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, του Αιρετού ΠΥΣΕΕΠ Αττικής και Προέδρου του ΙΜΕΓΕΕ Δημήτρη Αρβανίτη.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
του αιρετού ΠΥΣΕΕΠ Αττικής Αρβανίτη Δημήτρη

Παρακολουθούμε το τελευταίο εξάμηνο την εξέλιξη της διαδικασίας διορισμών Εκπαιδευτικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Από την προκήρυξη και τις προβλέψεις της σχετικής εγκυκλίου έγινε σε όλους φανερό ότι ο επιλεγμένος χρόνος για την διενέργεια των διαδικασιών διορισμού- εν μέσω δηλαδή των εκλογών – οδήγησε σε αποφάσεις που μόνο την αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια δεν εξυπηρετούσαν.

Κύριος στόχος δηλαδή δεν ήταν η ουσιαστική και βάσει των γνωστών ήδη αναγκών στελέχωση των δομών και υπηρεσιών ειδικής αγωγής , εκπαίδευσης και υποστήριξης, αλλά η δημιουργία προσδοκιών σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων από όλους τους κλάδους ειδικής και γενικής εκπαίδευσης.

Αυτό αποδεικνύεται από τις προβλέψεις των κριτηρίων, που ονομάσθηκαν “προσοντολόγιο” και έδιναν τροφή για όλο και περισσότερες ελπίδες όσο κανείς μάζευε χαρτιά και βεβαιώσεις , το “ταβάνι” στην προσμετρούμενη προυπηρεσία, την δυνατότητα μεταφοράς προυπηρεσίας από την γενική στην ειδική και κυρίως το θολό τοπίο όσον αφορά την κατανομή των προς πλήρωση οργανικών θέσεων ανά βαθμίδα και ειδικότητα.

Μάλιστα στο τελευταίο προσχώρησε και συνέχισε το παιχνίδι της αδιαφάνειας και η νέα ηγεσία του Υπουργείου, που ενώ μπορούσε άμεσα να τελειώσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση , τελικά την εμπλούτησε, φτάνοντας να συστήσει την τελευταία στιγμή νέες οργανικές θέσεις για κάποιους από τους κλάδους (τμήματα ένταξης) ενώ αρνείται να επιλύσει προβλήματα που αφήνουν εκτός της διαδικασίας οργανικές θέσεις σε νευραλγικές υπηρεσίες (ΚΕΣΥ).

Μάλιστα δεν δέχεται να συζητήσει παρά μόνο με ορισμένους από τους φορείς που διεκδικούν ο καθένας για τους δικούς του μεγαλύτερο αριθμό θέσεων και αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο την διάθεση να ολοκληρώσει με αναποτελεσματικό και αδιαφανή τρόπο την διαδικασία των διορισμών.

Δυστυχώς η επόμενη μέρα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης αντί να λύσει το σοβαρό ζήτημα της ανεπαρκούς και σταθερής στελέχωσης των ειδικών σχολείων,των ΚΕΣΥ και των υπόλοιπων δομών παροχής ειδικών εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην καλύπτονται όσον αφορά το σύνολο των αναγκών τους και να χρειάζεται να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές.

Μόνη λύση κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η διεύρυνση του ούτως ή άλλως ανεπαρκούς αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να λυθούν προβλήματα αδιαφάνειας στον διαγωνισμό και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Ας προβλεφθούν στον νέο προυπολογισμό τα ποσά που δεν διατίθενται το 2019 και 2020 λόγω της καθυστέρησης των διορισμών (όπως ανακοινώθηκε οι περισσότερες τοποθετήσεις θα ολοκληρωθούν μετά το πέρας της τρέχουσας σχολικής χρονιάς) και ας προσληφθεί αριθμός που να πλησιάζει κατά το δυνατό τις πραγματικές ανάγκες από όλες τις ειδικότητες.

Είναι λύση που θα γίνει αποδεκτή αλλά και θα λύσει πραγματικά προβλήματα , αφού για μια ακόμη φορά δεν υπήρξε από την αρχή ο σωστός σχεδιασμός με διαφάνεια και κατάλληλη στόχευση…

_________________

Δείτε επίσης

Κινητοποιήσεις Συλλόγων ΕΕΠ-ΕΒΠ: Οι Ανακοινώσεις
Αναβολή συζήτησης για κατανομή θέσεων διορισμών στη Βουλή: Πότε προβλέπεται να ανακοινωθεί η κατανομή
Μόνιμοι διορισμοί ΕΕΠ-ΕΒΠ προ των πυλών: Τι αναμένουμε
Κατανομή 4.500 για διορισμούς: Aδικη και άνιση μεταχείριση για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ
Προσωρινοί Πίνακες 3ΕΑ: Προκήρυξη ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

  ____________________

Προσλήψεις αναπληρωτών τριετίας στην Ειδική Αγωγή: Επίσημα στοιχεία Υπουργείου Παιδείας
Σχέδιο κατανομής 4500 θέσεων στην Ειδική Αγωγή: Με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ

  ____________________

Πριν φύγετε

 Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο κ.α.
Ολες οι έως σήμερα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ – ΕΒΠ για το 2019-20
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση