Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενημέρωση κορονοϊού: Τι θα γίνει με τα τεστ-τις μάσκες-Τι ειπώθηκε για την ηπατίτιδα και τα εμβόλια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενημέρωση κορονοϊού: Τι θα γίνει με τα τεστ-τις μάσκες-Τι ειπώθηκε για την ηπατίτιδα και τα εμβόλια από την Αν. Υπουργό Υγείας κα Μ. Γκάγκα και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας κο Γκ. Μαγιορκίνη. 

Ενημέρωση για τον κορονοϊό από την Αν. Υπουργό Υγείας κα Μ. Γκάγκα και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας κο Γκ. Μαγιορκίνη πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 28.04.2022.

Η κα Μ. Γκάγκα για τα τεστ κορονοϊού είπε:

Μειώνονται τα rapid τεστ από 2 σε 1 για τους εργαζόμενους και επίσης σταματούν για τους φοιτητές γιατί σταματάει το Covid Pass από 1ης Μαΐου. Σταματούν, λοιπόν, τα rapid test για τους φοιτητές και σταματούν τα self-test για τα παιδιά στα σχολεία.

Γίνονται μόνο rapid test την 1η και την 4η ημέρα, αν παρατηρηθεί κρούσμα. Αλλά σε αυτό το σημείο να πω ότι φαίνεται πως τα κρούσματα στα παιδιά πέφτουν πάρα πολύ, όπως πέφτουν συνολικά τα κρούσματα, αλλά στα παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερη η πτώση.

Για τη χρήση μάσκας είπε:

Εξακολουθούμε, φυσικά, να φοράμε τις μάσκες. Η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα κάνει πάλι ισχυρή σύσταση για μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν χρειάζονται μάσκες στους εξωτερικούς.

Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες εσωτερικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους.

Για την πορεία των κρουσμάτων covid είπε:

Τα κρούσματα πέφτουν σημαντικά. Σήμερα είχαμε 7.800 κρούσματα που σημαίνει ότι η πανδημία πραγματικά έχει μπει σε έναν δρόμο αποδρομής, που είναι πολύ σημαντικό, και ξεκινάμε μια κανονικότητα, ακολουθώντας βέβαια και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σιγά-σιγά σταματούν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν φυσιολογικά.

Για τα κρούσματα ηπατίτιδας είπε:

Και να πω δυο λόγια για την ηπατίτιδα που φαίνεται ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς. Καταρχάς να πω ότι η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά.

Πριν τα εμβόλια τη βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους, κυρίως η ηπατίτιδα Α, που είναι η πιο ήπια από όλες, αλλά και όλες τις άλλες ηπατίτιδες. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα.

Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία.

Να πω ότι υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες. Υπάρχει συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σαφώς επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα χρειαστεί κάτι, αλλά εάν χρειαστεί είμαστε απολύτως έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει.

Να πω, επίσης, στους γονείς ότι είναι σημαντικό πάντα το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μολύνσεις.

Επίσης, αυτά τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να συνδέεται το ένα με το άλλο, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο μολυσματικό κομμάτι. Επομένως, μη φοβόσαστε να παίξουν τα παιδιά σας ή να δουν φίλους. Αυτό είναι σημαντικό, αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα από τις μελέτες.

Άρα, παρακολουθούμε τα παιδιά, αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ελέγχουμε τα ούρα τους αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία.

Είναι ήδη προγραμματισμένος όλος ο έλεγχος για τους ιούς και θα ήθελα να μην ανησυχείτε. Και να σας πω ότι οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα.

Για τα εμβόλια η κα Γκάγκα είπε:

Αυτό που μας έδειξαν οι μελέτες και όλη η επιτήρηση που έχουμε κάνει, είναι ότι στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι πιο εύκολο, μετά από κάποιο καιρό δηλαδή, να περνάει αυτή η ανοσοποίηση. Όπως γίνεται και με τη γρίπη. Για αυτό και στη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο.

Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτό θεωρούμε όλοι πιθανό, να χρειάζεται τουλάχιστον για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια μια ετήσια δόση του εμβολίου. Αλλά αυτό είναι που ξέρουμε μέχρι στιγμής, έτσι πορευόμαστε και φαίνεται ότι πραγματικά η επιδημία μειώνεται και ότι το εμβόλιο είναι σύμμαχός μας όπως είναι και για τη γρίπη.

Για τα εμβόλια ο κος Μαγιορκίνης είπε:

Η 4η δόση στις ηλικίες οι οποίες είχαν πιο γρήγορη αποδυνάμωση, έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική και για αυτό δίνεται κιόλας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αργότερα στο γενικό πληθυσμό, όταν περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, δεν θα είναι χρήσιμη. Περιμένουμε για να το δούμε.

Είναι λογικό, εάν μαζευτούν αυτά τα στοιχεία, να χρειαστούν ενισχυτικές ετήσιες δόσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να δούμε.

Και να ξέρετε ότι και οι ενισχυτικές δόσεις είναι κλασικά, παραδοσιακά, συνδυασμός με την ένταση της επιδημίας. Δηλαδή, πολλές φορές δεν χρειάζονται ενισχυτικές για κάποια σχήματα, κάποιες φορές μπορεί να πούμε «εκτέθηκες στον ιό, κάνε μια ενισχυτική δόση»..

Θέλω να πω ότι οι ενισχυτικές πάνε μαζί- μαζί με το τι συνέπειες θα έχει και ο ιός στην κοινότητα, εκείνη τη χρονική στιγμή.

Δείτε επίσης

Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο με θέσπιση μπόνους και Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων 

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο φέρνει η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα 

Μόνιμοι διορισμοί το 2022: Πιθανά εντός πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου ανακοινώνεται ο αριθμός

ΦΕΚ: Διαδικασία κατάταξης αποφοίτων ΙΕΚ- Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας σε Τμήματα ΑΕΙ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση