Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διάγνωση αυτισμού με φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διάγνωση αυτισμού με φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης – Μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Network Open».

Διάγνωση αυτισμού

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Network Open» και αναδημοσιεύθηκε στο ertnews.gr, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της Διαταραχής του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΦ) και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με νέα μελέτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν δομικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν υποκείμενες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών στην οπτική οδό που προέρχονται από εμβρυϊκές και ανατομικές συνδέσεις.

Η ΔΦΑ συνοδεύεται από δύο κύριες κατηγορίες συμπτωμάτων: διαταραχή της κοινωνικής επικοινωνίας και περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ενδιαφέροντα. Από το 2020, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προέβλεπαν ότι ο επιπολασμός της ΔΦΑ ανέρχεται σε 1 στα 36 άτομα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται, γεγονός που ενδεχομένως αποδίδεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, των γιατρών και των ερευνητών.

Τώρα, ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο- έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης- για τον αντικειμενικό έλεγχο για ΔΦΑ και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Αρχικά, εκπαίδευσαν το μοντέλο σε φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς όπου η τεχνητή νοημοσύνη έλεγε αν το υποκείμενο είχε αυτισμό ή όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από το σύστημα να αναλύσει τις φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς 958 συμμετεχόντων ηλικίας κάτω των 19 ετών, οι μισοί από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με αυτισμό. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yonsei στην Κορέα, μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε τα παιδιά με αυτισμό καθώς και εκείνα που δεν είχαν, με 100% ακρίβεια. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να αποκαλύψουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και πιθανώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη δημιουργία αντικειμενικών εργαλείων για τη διάγνωση της ΔΦΑ. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να αμβλύνουν ανησυχίες, όπως η περιορισμένη προσβασιμότητα των εξειδικευμένων παιδοψυχιατρικών αξιολογήσεων λόγω περιορισμένων πόρων.

Με πληροφορίες από Interesting Engineering

Δείτε επίσης

ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής: Πόσα έχουν ιδρυθεί, πόσα λειτουργούν-Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας 

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπ/ση-Δηλώσεις Πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας 

Από το 2025 τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ανάλυση του ν/σ “Eλεύθερο Πανεπιστήμιο” από το ΥΠΑΙΘΑ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση